Дядо Николай: Комунистите криеха, че Левски е бил монах

Мисия Пловдив

19-02-2013, 15:47

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Митрополитът отслужи заупокойна литургия в памет на Апостола

Комунистическият режим криеше факта, че Васил Левски е бил набожен човек, каза Пловдивският митрополит Николай пред паметника на Апостола на свободата в Карлово. Преди да бъде революционер и освободител Левски е бил смирен монах, добави владиката.

А ние днес изпълняваме ли заветите на Левски да живеем в чиста и свята република? За жалост комунистическият режим 50 години ни отне правото да живеем по заветите на йеродякон Игнатий, заяви в словото си дядо Николай.

Ние днес трябва да се научим вече да живеем със заветите на Апостола. Само Бог знае какво е в сърцето на човек, казва апостол Павел. Какво е било в сърцето на Левски никой не знае, но то е било огромно и чисто, защото се е борило за нашата свобода, която ние днес трябва да ценим и пазим. Няма по-велико и по-чисто от свободата, смята Пловдивският митрополит, предаде Vsekiden.com.

Дядо Николай отслужи заупокойна литургия в памет на Васил Левски в деня на 140-ата годишнина от обесването му. Стотици граждани, кметове от региона, общински съветници и политици се поклониха днес пред паметника на Апостола на свободата в Карлово.