Опозицията в ОбС: По-малко пари за Spirit, повече за социални

Мисия Бургас

19-02-2013, 17:04

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Искат парите за феста да бъдат орязани още

Със спорове, груб тон и дебати, които продължават вече повече от 3 часа, се разглежда и в момента бюджетът на община Бургас за настоящата година.

Срещу него застават съветниците от опозицията от БСП, НФСБ, СЕК. Според тях средствата за социални дейности са недостатъчни. 

От началото на днешното 20-о редовно заседание на общинския съвет до сега беше предложено повече от пет пъти намалените на половина пари за международния фестивал Spirit of Burgas, който изстреля града на челно място в топ 15 на фестивалните дестинации в света, да бъдат орязани още. 

Според съветниците от БСП, бюджет 2013 не бива да бъде приет в този вид, тъй като в него е заложени предимно на реализацията на инфраструктурни проекти, същевременно в условия на криза е необходимо да бъдат предвидени повече средства за социални дейности и програми. 

Същото мнение изразиха от партия "Средна европейска класа". Според Костадин Бачийски  30 000 лева трябва да бъдат прехвърлени от фестивала за допълнителна квалификация на бургаски лекари в Германия.  

Идеята му обаче беше оспорена от заместник-кмета по социални дейности д-р Лорис Мануелян. Той припомни, че Бургас е на челно място в страната по услуги за хора с увреждания, както и че по различни програми общината осигурява и храна и социални услуги за социални слаби и болни граждани.

Евгени Мосинов от БСП пък разкритикува бюджета и предложи средствата предвидени във финансовата програма за закупуване на автомобил за репатриране да бъдат насочени към участие в проекти за  развитие на малки и средни предприятия.