Кой е виновен за смъртта на неосигурена жена?

Мисия Пловдив

20-02-2013, 10:30

Снимка:

lechitel.net, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Проверката на Университетска болница показала, че при случая няма нарушения

Проверката в УМБАЛ “Свети Георги” показва, че няма нарушения при случая с починалата неосигурена пациентка, съобщиха от лечебното заведение.

Съпругът е направил опити да плати здравните вноски в рамките на болничното лечение, но в този период НАП не е издавала удостоверения

Няма нарушение на правилата в регламента за предаване на починалите пациенти на техните близки. Не се потвърждава и информацията, изнесена в медиите по случая с починалата пациентка – г-жа Х. М. Ю, че служители на УМБАЛ „Свети Георги” са изисквали да се платят здравните вноски на жената, за да могат роднините да приберат тялото й.  Това беше установено при извършената в лечебното заведение проверка.

Припомняме, че във връзка със случая с починалата жена, чието тяло е било в моргата на УМБАЛ „Свети Георги”, ръководството на лечебното заведение назначи специална комисия, която да извърши проверката. В нейният състав влизат лекар, юрист и медицински контрольор.

При проверката са взети обяснения от началниците на Отделението по кардиология и Отделението по обща и клинична патология, както и от останалите служители в тях. Проверена е и пълната медицинска документация на пациентката. Събраните документи са обсъдени и анализирани от членовете на комисията.

Заради оскъдната информация, изложена предимно в медиите, и заради липсата на жалба от страна на близките или на посочване на конкретно длъжностно лице, членовете на комисията са се запознали и с всички материали в електронните и печатните медии по случая.

Установено е, че при постъпването си в болницата г-жа Х. М. Ю. е била с прекъснати здравноосигурителни права, като за това са уведомени близките й. Практика в болницата е да се обяснява на пациента  или на роднините му, че в случай на възстановяване на правата до момента на изписването му, лечението ще бъде поето от НЗОК. В противен случай, на основание чл. 109 от Закона за здравното осигуряване, то се заплаща от пациента. Тези разяснения обаче са дадени при постъпването на болната, преди извършване на операцията.

 

По думи на г-н Юмер, съпруг на пациентката, излъчени в репортаж на БНТ, той е посетил Националната агенция по приходите в периода от 30.12.2012 г. до 06.01.2013 г., но бил отпратен с думите, че към този момент не издават удостоверения. От НАП му препоръчват да отиде след няколко дни. Вероятно и това е причината г-н Юмер да посети Агенцията в деня на смъртта на жена си без да знае, че такова удостоверение за платени здравни осигуровки вече не може да бъде издадено. При проверката не се установи служител на лечебното заведение да е поставял като условие за освобождаване на тялото на покойната му съпруга заплащането на осигуровки или представяне на такова удостоверение. Това се потвърждава и от посочения репортаж на БНТ.

От УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД, гр. Пловдив напомнят, че в болницата действа регламент за освобождаване на телата на починалите, който изисква единствено представяне на копие от удостоверение за смърт на починалия. В случай, че пациентите и/или техни близки считат, че правата им са нарушени, могат да се обърнат към ръководството или към Комисията по етично-правни въпроси в болницата, като подадат жалба, внесена директно в деловодството на лечебното заведение или изпратена по имейл. На уебсайта на УМБАЛ „Свети Георги“ са посочени телефони и електронна поща за контакти – unihosp.com.