Царево погна незаконното къмпингуване

Развалят се и неизгодни договори с остарели почивни бази

Прекратяване на неизгодни договори за наем с морално остарели за туризъм почивни станции и промени в наредбата за обществения ред за регламентиране на къмпингуването са сред мерките, които взима община Царево за се наложи като съвременна дестинация за отдих и почивка. 

"С годините се е превърнало като масова практика незаконното къмпингуване, а именно поставяне на каравани, микробуси и палатки върху земеделски земи без каквито и да е санитарни и хигиенни условия. Във връзка с това предстоят промени на Наредбата за опазване на обществения ред и околната среда на територията на общината, с които точно да се регламентира начина, по който това ще може да се случва", обясниха от морската община. 

Една от амбициите на местната власт е да превърне района в модерна туристическа дестинация. За тази цел общината прекратява договорите за наем на всички остарели и негодни за туризъм почивни станции. Сега общината печели едва едва 600 лв. за декар от тези територии.

"До този момент има прекратени общо 23 договора за наем, като 5 от тях са на територията на Царево, а останалите 18 - в Ахтопол. Не са малко и "бизнесмените", които са ползвали общински терени без никакво правно основание, като на тях също са дадени кратки срокове да ги освободят доброволно", обясниха оттам.

След като бъдат освободени общинските земи в местността "Коросята" край Ахтопол местната служба по земеделие ще може най-накрая да обезщети частните собственици, чиито земи не са били възстановени на 100%. Едва след това ще може да продължи и процедурата за вкарване в регулация на цялата зона, където собственици са предимно местни жители.