Вадим си свидетелство за съдимост и в нета

Животът

20-02-2013, 14:53

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Цената му ще бъде 3 лева, ще важи 6 месеца

От днес стартира услугата „Електронно свидетелство за съдимост”, съобщават от Министерството на правосъдието.
 
Документът ще се издава от правосъдното министерство след подаване на заявление по електронен път на сайта на министерството. С новата услуга ще се намали административната и регулаторна тежест при издаване на свидетелство за съдимост по досегашния ред, отчитат експерти.

С новата услуга драстично се намалява необходимото време на гражданите и бизнеса за ползване на услугата. Дава се възможност и за абсолютно безхартиено заявяване, заплащане и предоставяне на електронно свидетелство за съдимост и с това се намалят разходите на гражданите, бизнеса и администрацията.

Електронното свидетелство за съдимост има същата сила, като свидетелството за съдимост, издадено на хартиен носител, но само в електронния си вид важи за срок от 6 месеца от датата на издаването му.

ЕСС се получава след заплащане на държавната такса в размер на 3 лева по посочена банкова сметка на Министерство на правосъдието и е достъпно на страницата на МП на адрес: https://cs.mjs.bg/, през Интернет и чрез мобилни устройства.

През изминалата 2012 г. съдилищата в страната са издали 718 659 свидетелства за съдимост. Хартията, изразходвана за тях, е равна на височината на 30-етажен блок, пресметнаха от правосъдното министерство.