Водач на протеста в Пловдив: Вадете армията и полицията

Мисия Пловдив

20-02-2013, 15:45

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Иван Бояджиев говори за гражданска война. Иска разпускане на Парламента и EVN да си ходи

Той е на 67 години. От началото на протестите в Пловдив Иван Бояджиев е в първите редици. Стана популярен със забит палячо на кол, наречен Ханс, до който има електромер и смачкани сметки за ток. За себе Иван твърди, че е водач на бунта в града. Ламята има 10 глави, първата само кърви, разпалено започна пенсионерът. Иска властта да си ходи, незабавно EVN да изчезне, борил се за достойни заплати и всички пъртии вън. 23 години ги търпим, властта трябва да е в ръцете на честни и некорумпирани българи, каза Бояджиев.

Ще вземем властта. Призовавам полицията да мине от нашата страна на барикадата. Ако трябва и 100 протеста ще направим, докато не бъдат изпълнени исканията ни, зарече се Бояджиев. Капката не дълбае камъка със сила, а с постоянство, мъдрува протестиращият.

Вчера Иван обявил гладна стачка. Няма да слага нищо в устата си, докато не бъдат изпълнени исканията му. Каза, че има високо кръвно и взема лекарства, но е в кондиция.

Според пловдивчанина след оставката на Борисов и падането на кабинета има опасност от страната да започне "изнасяне на капитали". Касите и парите от банки и институции трябва да бъдат поставени под запрещение, твърди Бояджиев.

По думите му важна е силата на народа. В Пловдив съзнателно не допускаме вандалски прояви. Отиваме в София. "Трябва да се намесят военните и армията. Парламентът трябва да се разпусне. Ще се борим", решен е Бояджиев. Той не каза от колко пловдивчани е упълномощен да говори. Но сподели, че взема пенсия от 570 лева, получил сметка за ток от 206.

На срещата с медиите се появи и бившият съветник от ДПС Яшар Асан. Връзката му с Иван била съседска. Виновниците трябва да бъдат наказани. Някой предаде народа. "Чаушеску го обесиха. Ние не искаме да бесим никой", коментира Яшар Асан.

По мнението му ако гражданското общество не харесва Бойко Борисов, Иван Тотев, Ахмед Доган никой не бива да ги търпи. "Сега президентът трябва да реши проблема."

Яшар Асан потвърди, че Столипиново също се ще се вдига на бунт срещу EVN. Ние протестираме не с камъни, а с най-добрите музикални групи, каза той.