Протестът, ден 11: Искат оставката на кмета

Новините

20-02-2013, 18:16

Снимка:

Varnautre.bg / АРХИВ

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Днес по улиците са поне 3000. Утре в 16, 30 ч. всеки недоволен може да каже своите искания в зала "Пленарна" на общината

Едва около 700 човека има пред община Варна тази вечер. Все още не е ясно, ще има ли протестно шествие, или "организаторите" ще използват събралото се множество, за да се институционализират като лидери на народното недоволство. На микрофона пред паметника на загиналите в българо-сръбската война, в момента настървено се редуват мераклиите да използват протеста за свои каузи и бъдеща политическа кариера. За секунди микрофонът попадна в ръцете на неизвестен митингуващ, който успя да извика - Не ни занимавайте тук с партиите си, ние се събрахме за друго, не за политически искания".

Масово хората дошли днес пред общината, са разочаровани от развитието на нещата, тъй като в инициативния комитет на протеста отново се върнаха изгонените Кънчо Бонев и Калина Павлова. Хората не ги искат, тъй като смятат, че те са свързани с различни партии. Други пък са готови да си тръгнат, защото не искат да слушат речи от микрофона, а настояват да продължат протеста с шествие.

Вече не се виждат никакви лозунги във връзка с първоначалната причина за протеста - високите сметки за ток. В момента стонът на митинга е повече политически и насочен към оставка на кмета Кирил Йорданов. Единствено призиви в тази посока - за оставка на кмета, предизвикват възторжена реакция сред събралите се.

Поредните думи на Кънчо Бонев, бяха прекъснати от шумни освирквания и викове ууу. Така Микрофонът се оказа в ръцете на един от младежите, които днес внесоха 11 искания в общината, първото от които за оставка на кмета Кирил Йорданов. Моля всеки свързан с политически партии и партийни интереси да напусне протеста, каза Мартин Аргиров познат на протестиращите, като човека с дакела.

След като на паметника бяха изчетени искания за промяна на системата, събралите се вече 3000 души тръгнаха на шествие в посока катедралата, като от там ще се придвижат към Сливница, а след това обратно до общината. Преди множеството да поеме по булевардите на града, след протестиращите бе разпространена информация, че утре 16, 30 ч. всеки който иска може да отиде в зала Пленарна на общината за да участва в инициативния комитет, или поне да каже своите искания за града. 

19,00 ч. В момента е блокирано кръстовището на Макдрайв. Протестиращите ще продължат по отец Паисий. Основните възгласи продължават да бъдат за оставка на кмета Кирил Йорданов. 

Още от общината след колоната за първи път се движи и малка пожарна кола. Най-вероятно това е заради самозапалилия се днес Пламен Горанов, който беше обявен преди началото на шествието за символ на протестите във Варна. Кънчо Бонев дори покани множеството да почете паметта на младежа, след което се поправи и му пожела бързо оздравяване. За този си гаф Бонев бе освиркан от насъбралите се хора.

Шествието мирно стигна до общината, след което повечето хора започнаха да се разотиват. Да си тръгват с голяма група младежи със знамена, бяха забелязани дори общинските съветници от БСП Борислав Гуцанов и Светлана Такиева. 

Около 700 човека все пак останаха пред централния вход на общината и скандираха за оставка на кмета, както и „Довиждане” точно под прозорците му. След около 15 минути , група от 100-тина все пак тръгна към ул. Девня, където най-вероятно ще се повтори вандалщината от последните дни.

Екипът на Varnautre.bg вече е пред "обречената" сграда на Енерго Про на ул. Девня. „Протестиращите” наближават, тук ги очаква плътен кордон от полицаи под формата на буквата „П”. Живеещи от съседните блокове, дойдоха да ни съобщят, че младежи зареждат туби с бензин от близката бензиностанция. Хората се страхуват, е ще има още палежи и самозапалвания. Пожарен автомобил с екип в готовност, е разположен до бензиностанцията на ШЕЛ.

Оказа се, че полицаите тук вече с разследвали сигнала за зареждането с бензин. Младежите били от квартал и уж щели да пълнят с горивото резачка за дърва. В момента от множеството се чуват викове – "Някой има ли цигара? и веднага след това "А огънче"? Вече започнаха и бомбичките.

Като допълнителна мярка за сигурност, полицаите бяха накарали собствениците на двата магазина в района на енергото днес да затворят по рано. А от Енерго Про този път бяха запушили с фазер и прозорците на втория и третия етаж.

20,30 ч. След като повикаха малко и гръмнаха две три бомбички, хулиганите се разотиваха, този път без нито един хвърлен камък, може би защото целите им – стъклата на сградата, вече бяха поразени. Полицаите забелязаха обаче, че в няколко паркирани наоколо коли се качват младежи с бутилки бира в ръка. За тях беше организирана проверка от КАТ малко по-надолу от улицата. Така сравнително мирно приключи днешния протест. Самотен гражданин беше забелязан да протестира между колите в района на катедралата. Той носеше следния оригинален лозунг: Restarting Bulgаria, loading Island.