Хитри начини детето да заобича книгите

Животът

21-02-2013, 06:06

Снимка:

Sxc.hu

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Децата индиго – опасна заблуда?

Aко не умее да чете добре, то трудно би усвоявало останалите предмети в училище

Всички родители (и особено майките) на децата от началния училищен курс са особено загрижени за напредъка на наследниците си по четене, много повече отколкото по другите предмети. И много правилно. Истината е, че ако не умее да чете добре, детето трудно би усвоявало останалите предмети в училище. За цялостно добро ниво на успеха му можем да говорим едва тогава, когато то може да чете бързо и гладко.

Не се съмнявам, че сте съгласни с горната констатация, но как да помогнем на детето си да заобича книгите и да напредне бързо с четенето? За никого не е тайна, че да се научиш да четеш, не е нито лесен, нито кратък процес.

Малките деца могат да си изградят положително отношение към четенето и книгите, ако още от бебешка възраст имат контакт с тях посредством активното участие на родителите.

В книжарниците се предлагат красиви книжки за най-малките – те са с много дебели страници и корици, а някои – дори пластмасови.

Това ги прави доста трайни – мъниците трудно ще ги скъсат. Под форма на игра или забавление можем от съвсем ранна възраст да запознаваме детето си с буквите и сричките. Най-важното е да не забравяме, че в игрите децата научават най-много и най-трайно всичко, което бихме искали.

Преди да започнат да четат, децата трябва да умеят добре да говорят, да изразяват мислите си. Импулсирайте ги да разказват, макар и с кратки и простички изречения, интересните случки от детската градина, какво са видели навън или историйката от анимационното филмче по телевизията.

Определете си 30 минути за четене всеки ден и превърнете това в традиция. Следете с показалец думите, които четете в книжката. Така давате възможност на детето си да научи основни неща за условностите при четене – отгоре-надолу, отляво-надясно, ще обогатите речника му и дори ще му дадете шанс с помощта на зрителната си памет да научи някои букви и думи.

Както във всичко останало и при четенето важи правилото за личния пример. Виждайки как вие четете книги, рецепти, карти, детето само ще се убеди във важността на умението да се чете. Поставете на лесно за достигане място в детската стая подходящи за възрастта му книжки и списания. Посетете заедно детския отдел на градската библиотека – направете читателска карта на детето и му помогнете да си избере само книжки за в къщи.

Когато детето ви тръгне на училище следете ежедневно развитието на уменията му да чете. Чудесен начин за това е като го карате да чете на глас в къщи не само уроците от буквара, но и странична литература. Това ще помогне на детето да се справя по-добре в клас. Не пропускайте да го хвалите за усилията и постиженията му. Това ще го окуражава и ще поддържа интереса му към четенето.

Оригинален начин да мотивирате и заинтригувате детето си е като му пишете букви, срички или думи на разноцветни листчета и ги прикрепяте с магнитчета на хладилника. Направете заедно сладкиш като възложите на детето да прочете самостоятелно рецептата. Купете му играчка, която трябва да се сглоби и му помогнете да прочете и следва инструкцията самостоятелно.

Не забравяйте, че четенето и писането вървят ръка за ръка. Осигурете достатъчно листове, пастели и моливи на детето си – всички деца се забавляват изключително много като пишат и рисуват. Отделяйки време и внимание за това, те ще прекарват по-малко часове пред телевизора и компютъра и ще разберат, че могат да изпитват удоволствие и да научават нови и интересни неща с книжка в ръка, вместо с дистанционното./ az-jenata.bg