Край на лъжите на политиците, робот ги разкрива

Булевард

21-02-2013, 11:36

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Засега роботът е само прототип и все още прави грешки

Във в. "Вашингтон пост" е бил разработен прототип на робот, който автоматично открива лъжите на политиците в техните речи.

"Истината и само истината" е девизът на робота "Truthteller" (говорещият истината). Умната машинка позволява на всеки, който слуша реч или интервю на политик, да разбере кое от казаното е е вярно и кое - не.

Технологията е проста - когато "слуша" изявления на политици, "Truthteller" трансформира звука в текст и го съпоставя с данни, предварително събрани от журналисти.

Така, щом каже нещо невярно, на екрана на робота излиза надпис в червен цвят "Лъжа". Засега роботът е на стадий прототип и затова има някои несъвършенства като неточности в изписания на екрана текст. Така например, когато председателят на Камарата на представителите заяви, че бюджетният дефицит е "drag on our economy" (бреме за икономиката ни), на екрана излиза думата"dragon", което на практика означава точно обратното.

Друго препятствие пред проектантите на"Truthteller" е, че актуални факти роботът не може да окачестви като лъжа или истина.

Хората от "Вашингтон пост" признават това, но те не претендират да дават еднозначен отговор за твърдения при дебати, а "машинката" е по-скоро инструмент за по-добро разбиране на текстове.

Проектантите се надяват да изпитат робота през лятото по време на изборите за губернатор на щата Вирджиния, а практическо прилагане в мобилен вариант предвиждат за президентските избори през 2016 г.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"