Рибари се молят за стоителна амнистия, за да си купят земята

Мисия Бургас

21-02-2013, 14:48

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Бургаската интелигенция защити хората с поминък в "Ченгене скеле"

"Багерът в Ченгене скеле ще разруши не само къщите на тези рибари, ще разруши душите им. Те освен, че живеят там, и се препитават. Аз лично не мога да си представя подобно безумие. Ние сме се събрали, подписахме се и организирахме този комитет, за да защитим едно прибързано деяние, което би било събарянето на рибарското селище. Най-незаконното е, че бургаските рибари са незаконни".

Това каза днес композиторът Стефан Диомов по време на учредяването на Инициативен комитет в защита на рибарите от местността "Ченгене скеле", чиито къщи се водят незаконни, заедно с палатите на бизнесмени в зоната и ще бъдат съборени.

Десетки големи имена от бургаския елит се обяви в защита на близо 1000 рибари от местността "Ченгене скеле". Освен основния инициатор Стефан Диомов, в комитета влизат певицата Тони Димитрова, художниците Живко Иванов и Кольо Кехаьов, актьорите от бургаския театър, начело с Юрий Ангелов, поетите Ваньо Вълчев, Пейо Пантелеев, хореографът Хикмет Мехмедов и много други. 

По време на учредяването присътваха и десетки рибари, които след заповедтта на РДНСК трябва да останат без дом и поминък. П овреме на срещата те изразиха желание при амнистия от страна на Дирекцията да закупят земята. Тя обаче е  държавен горски фонд. Селището, което съществува от 1972 година винаги е имало проблеми със статута си.

"Тези хора са оставени извън обществото. Те са незаконни. Нямат спокойния сън на човека, на който всичко му е наред. Те не смеят да кажат каквото и да е. Те не могат да се защитят, а багерът ги чака зад ъгъла. Ние всички, които се събрахме знаем, че тези хора са невинни, защото историята ги оневинява". Това каза основният двигател на комитета Стефан Диомов.

В подкрепа на рибарите се е обявил и кмета на Бургас Димитър Николов, който вече се е срещнал с представителите на инициативния комитет. Предстои среща и с областният управител на Бургас - Константин Гребенаров.