Плевнелиев към правителството: Трябваше да си довършите мандата!

Ако партиите върнат мандата, насрочвам избори на най-близката възможна дата, заяви президентът

"Отговорната позиция на правителството за мен бе да си довърши мандата. Вчера и аз бях изненадан, когато беше обявена оставката на правителството", обяви президентът Росен Плевнелиев, който даде изявление в Президентството след оставката на кабинета на Бойко Борисов.

"Ако политическите партии върнат мандата, предсрочните избори трябва да бъдат насрочени за най-близката възможна дата", категоричен бе държавният глава и призова партиите да покажат отговорно поведение.

Плевнелиев посочи, че още от утре започва консултации с всички парламентарни групи, а в понеделник ще връчи мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ, а след това и на следващите парламентарно представени сили.

По думите му ако всички откажат да съставят кабинет, както се очаква, той ще назначи служебно правителство в най-кратки срокове.

Президентът припомни, че назначеният от него кабинет ще работи без Народно събрание, а разпускането на парламента означава да се отложи решението на голяма част от проблемите, които извадиха хората на улицата.

"Най-важното е да не застрашаваме гражданския мир. Партиите да призоват своите привърженици да не се поддават на провокации, нека докажем, че сме мирен народ", призова президентът. Той все отношение и по повод зачестилите искания за промяна на политическата система в страната и свикването на Велико народно събрание.

"Против съм прибързаните решения. Като президент апелирам към всички – това е нашата държава, нека не я обричаме на недобре обмислени и прибързани решения. Свикването на ВНС трябва да се подготви добре, да е кристално ясно какви промени се искат и по тях предварително да се постигне широк обществен консенсус", посочи президентът.

Според него едно подобно неподготвено решение може да предизвика още по-голям хаос в държавата.

"Нека действаме с разум и отговорност без излишни емоции", поиска държавният глава.