Хиляди студенти въстават! Излизат на протестите в неделя

Животът

21-02-2013, 18:16

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Скачат срещу монополите и вдигането на таксите за обучение

Студентската общност ще се включи в протестните действия, планирани за неделя, 24 февруари в цялата страна. Това заявиха от Националното представителство на студентските съвети, които представляват над 280 хил студенти в цялата страна от 51 университета, научи студентският сайт mediacafe.bg

"Не веднъж в демократичната история на България студентите сме били онези, които водят към промяна. Борбеният дух и младежки ентусиазъм, с които сме заредени, ни дават основание да смятаме, че и този път ще сме носители на същата. Днес заставаме с ясна позиция и идеи, които сме готови да отстояваме на всяка цена.", заявиха в декларацията си НПСС.

За пореден път се обявяваме против вдигането на таксите за обучение. Призоваваме към общи протестни действия в подкрепа на засегнатите от това повишение студенти.

град Пловдив - Централна поща

град София - 24.02 от 11,00 часа пред Национален студентски дом (пл. Народно събрание №10)

град Варна - 24.02 пред община Варна

 

Публикуваме пълния текст на изявлението на студентите:

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Ние, представителите на студентската общност в Република България, предизвикани от създалата се ситуация в страната, изказваме позицията си награждани и активни млади хора, които не остават настрани от процесите. Подкрепяме мирните граждански протести срещу монополите и за по-голямо и активно гражданско участие в управлението на страната като взимаме дейно участие в тяхната организация и провеждане. Не веднъж в демократичната история на България студентите сме били онези, които водят към промяна.

Борбеният дух и младежки ентусиазъм, с които сме заредени, ни дават основание да смятаме, че и този път ще сме носители на същата. Днес заставаме с ясна позиция и идеи, които сме готови да отстояваме на всяка цена. Осъждаме всички форми на агресия и насилие срещу протестиращите и всякакви опити за провокация на такова без значение от естеството на провокаторите.

Множество пъти през последните години сме се обявявали за промени, реформи, модернизация, по-високо качество и контрол във висшето образование, по-задълбочено сътрудничество с бизнеса и научните среди. Въпреки това, гласът ни повечето пъти оставаше нечут, а позициите ни -подминати без дискусия и разбиране.

Националното представителство на студентските съвети настояваме за политика, насочена към студентите и младите хора на България. Искаме да живеем и градим кариера именно тук и сега. Имаме ясни искания и конкретни проблеми, на които търсим решение. Младите хора трябва да провокират реформите и процесите в страната и да участват в тяхното реализиране! За пореден път се обявяваме против вдигането на таксите за обучение.

Призоваваме към общи протестни действия в подкрепа на засегнатите от това повишение студенти. В случая е нарушен основният принцип на висшето образование, спрямо който студентите следва да бъдат в центъра на държавната политика по насърчаване и подкрепа към образование. През последните години се превърнахме в инструмент в ръцете на политиците и ректорските ръководства, които ни приемат само като средство за финансиране на неефективната и морално остаряла система на висше образование в страната.

Ето защо, днес, всички законови граждански инициативи на несъгласие, недоволство и протест срещу състоянието на БЪЛГАРСКАТА ОБРАЗОВАТЕЛНА СИСТЕМА са жизнено необходими и целят връщане на доверието в качественото образование, което дават висшите училища в страната. Националното представителство на студентските съвети в Република България се включваме активно като оказваме на пълна подкрепа спрямо колегите, чиито интереси са ощетени или остават незащитени от институциите и техните представители.

Настояваме за широко младежко гражданско участие и гражданскиконтрол във всички форми на упражняване на законодателната и изпълнителна власт в страната! Ние, студентската общност, искаме и предлагаме незабавни промени в Закона за висше образование, които да отразят нарушената равноправност в системата на академичната автономия.

Наша цел е засилване ролята на студентските съвети при управлението на висшите училища чрез увеличение на студентското представителство в колективните органи за управление на 30%.Това е недостатъчно, но необходимо условие за последващи промени в системата. Ограничаването на академичната свобода само до академичния състав, без участието на студентите, намираме за напълно неприемливо и недопустимо! Академичната свобода не е нито привилегия, нито пожелателна възможност.

Тя е в основата на академизма, вградена в реализирането на целите й, а осъждаме остро нейното незачитане в българската практика. Незачитането на студентското мнение при вземането на важнирешения, както в случая – повишаването на таксите за обучение, може до доведедо сериозно недоволство сред обучаващите се, което лесно ще се пренесе навсички нива на обществени отношения в страната. Българските студенти никога не са били пасивни наблюдатели на такива процеси и няма да бъдат!

Заявяваме готовност за бъдеща работа с държавните институции, но и категорична позиция, че ще отстояваме докрай правата и интересите на студенти и млади хора независимо от политическите настроения в страната.

Нашите становища по редица важни за образователната система проблеми, като финансиране, управление и модернизиране на образованието и науката ще бъдат ясно заявявани и отстоявани. Оставаме в защита на правата и интересите на студентите като морално право и гражданска отговорност и призоваваме всички български граждани да бъдат единни и отговорни в тези процеси.

НПСС е единственият законоустановен национален орган за защита на общите права и интереси на 280 хил. студенти, специализанти, докторанти и курсантите в Република България. Общото събрание на НПСС обединява 51 студентски съвети от всички акредитирани висши училища в страната.

 

20 Февруари 2013 година

град София

Д-р Ангел Георгиев - ПРЕДСЕДАТЕЛ