Тибетски мелодии се "спуснаха" от небесата над София

София Лайф

22-02-2013, 08:03

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Танцов разказ за изкуството и традициите на Изтока в НДК

С "Любовни песни от ливадите", мелодии "от пасищата през ранна утрин", с ритъма на "Младостта в танц" - Тибетският танцов театър пожела благополучие за България в началото на китайската Нова година.

След успешни представления по цял свят Тибетският танцов театър "Мелодия от небесата" дойде и в София.

Публиката го посрещна с аплодисменти на сцената на Зала 1 в НДК. За час и половина спектакълът побира разказ за изкуството на Изтока, като представя традиционните за Тибет музика и цветове. Едновременно с това е и ревю на традиционни за азиатската култура облекла и ритуали.

Формацията изпълни 12 танца – комбинирани и соло. Шоуто започна с традиционните за азиатската култура животински маски. Впечатляващ бе женският соло танц с купички върху главите, пълни с вода и мляко. Ритуалът е типичен за местните сватби и различни чествания.

Акцент в програмата бе драматичният 10-минутен танц "Любовна песен на Кангдинг".

Кангдинг е красив град, столица на провинцията Съчуан, откъдето е и тибетската танцова трупа. Песента, която е една от най-популярните от китайския фолклор, включена от ЮНЕСКО в списъка с 10-те най-добри фолклорни песни, разказва легендата за млад занаятчия и неговата любима.