Кафето удължава живота

Най-доброто от печата

22-02-2013, 06:23

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Консумирането на повече от две-три чаши обаче не носи полза.

Пиенето на кафе удължава живота, установиха американски учени.

Изследването на близо половин милион души показало, че колкото повече чаши кафе пием, толкова повече намаляваме риска от смърт. Прекаляването с кофеина се смяташе за нездравословно, но новото изследване показа, че колкото повече кафе консумират хората, толкова по-малка е вероятността да починат от сърдечно или дихателно заболяване, инсулт, нараняване, инцидент, диабет и дори зараза, предаде БГНЕС.

Д-р Нийл Фридман от Националния онкологичен институт в САЩ, където било осъществено изследването, заяви, че пиенето на две-три чаши кафе на ден намалява опасността от преждевременна смърт с 10%-15%. Но консумирането на повече от две-три чаши не носи полза.

Участниците на възраст между 50 и 71 години били наблюдавани 12 години. Д-р Фридман казва, че основната пречка пред пиещите кафе, които искат да увеличат продължителността на живота си, е пушенето. "В нашето изследване участниците, които пиеха кафе, беше по-вероятно да пушат, което е много силен рисков фактор за смърт", отбеляза изследователят.

Изследването не установило как кафето намалява смъртността, поради което д-р Фридман и неговите колеги призоваха за повече проучвания, за да се открият химическите вещества в кофеина, които може да предпазват от определени негативни последици.

 Снимка на Деня

Щрихи от Плевен