Монополистът ЧЕЗ: Разбийте монопола!

Ще защитим компанията, обяви чешкият президент

ЧЕЗ, които в последните дни са в основата на разтреслата се от скандали България, излязоха със своя позиция.

Те заявиха, че стартирането на процедурата по отнемане на лицензиите им са необясними и твърдят, че ще направят всичко необходимо, за да докажат, че няма основания за подобни действия от страна на държавата.

Според тях, България е единствената страна в ЕС, в която все още няма функциониращ либерализиран енергиен пазар.

"Верният път за постигане на по-добри условия на електроснабдяването е отварянето на пазара и разбиването на монополния модел по цялата верига. Така хората ще могат да избират своя доставчик по това, което предлага, и ще могат да го сменят, когато са недоволни от него.

Това е най-добрият начин на регулация. Цените трябва да са образувани по един напълно прозрачен и видим за обществото начин. Хората имат право да знаят за какво и на кого плащат, как се формират цените и кой е отговорен за тях. По този начин ще се избегнат всякакви спекулации, създаващи напрежение и несигурност.

Обществото трябва да участва легитимно в процеса на ценообразуване, за да е информирано и да има спокойствието, че всичко е законно, справедливо и в негов интерес.

Всичко, което правим е видимо и прозрачно, защото е свързано с електроснабдяването на домакинствата, бизнеса и институциите в Западна България", заявяват от ЧЕЗ.

Междувременно новоизбраният чешки президент Милош Земан заяви, че Чехия трябва да използва контактите си в ЕС, както и арбитражните механизми, за да защити позицията на ЧЕЗ в България.