Президентът връчи орден Стара Планина на Георги Костадинов

Спорт

22-02-2013, 14:28

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Олимпийският шампион по бокс е почетен гражданин на Бургас, а от дълги години работи като главен експерт в отдел „Спорт" на Община Бургас

Олимпийският шампион по бокс от Мюнхен 1972 година в категория до 51 кг Георги Костадинов получи най-високото държавно отличие - орден „Стара Планина” I-ва степен за заслуги в развитието на спорта.

Освен него бяха отличени и  Йордан Йовчев (спортна гимнастика), Йорданка Донкова (лека атлетика), Сийка Барбулова (гребане) и Стоянка Груйчева (гребане). 
Държавният глава открои големите български спортисти като пример за упоритост, трудолюбие и достойно поведение.

"Вие бяхте по-добри от най-добрите, първи сред първите на планетата. Спортът не е само спечелени награди, а ежедневна победа на духа и волята. Това беше най-важният урок, на който ни научихте", обърна се президентът Росен Плевнелиев към спортистите. 

Йордан Йовчев благодари от името на всички наградени. "Ние всички се гордеем с това, което сме постигнали. Правили сме го за България и се надяваме, че ще го правим и занапред“, каза Йовчев.

Той има един сребърен и четири бронзови медали от Олимпийски игри, два пъти е златен, четири пъти сребърен и един път бронзов медалист от финали на световни първенства.

Йорданка Донкова е златен и бронзов олимпийски медалист, нейният световен рекорд на 100 метра с препятствия остава недостижим 23 години.

Сийка Барбулова има златен и бронзов медал от Олимпийски игри, многократен републикански шампион, дългогодишен треньор по гребане.

Стоянка Груйчева има редица отличия, сред които златен и бронзов медал от Олимпийски игри, многократен републикански шампион.
Бургазлията Георги Костадинов е почетен гражданин на Бургас, а от дълги години работи като главен експерт в отдел „Спорт" на Общината.