12 "Ако", които ще направят тазгодишните "Оскари" исторически

Наградите ще бъдат излъчени на живо в нощта на неделя срещу понеделник по bTV Cinema

85-те "Оскари" може и да ви изглеждат малко странни, но ако определени обстоятелства се случат те ще останат в историята.

 

Ако "Арго" спечели Оскар за "Най-добър филм" въпреки, че бе подминат от наградите на режисьорската гилдия и тази на актьорите, няма да е за първи път филм да спечели, без да се налага неговият режисьор да е номиниран. Това се случва рядко, последният път е през 1989 г., с "Да возиш мис Дейзи".

Въпреки това, има и други начини, чрез които 85-тите награди на Академията, може да създадат няколко "Оскар" прецедента, събрани от кино специалистите на moviefone.com

1. Ако Даниъл Дей Луис спечели за „Най-добър актьор”, той ще бъде единственият актьор, който получава три статуетки в тази категория. Джак Никълсън в момента е "Оскар рекордьор” с три победи, но една от тях е за „Най-добър актьор в поддържаща роля” за " Език на нежността” от 1983 г.

2. Ако Еманюел Рива получи „Оскар” за „Най-добра актриса” за "Амур", тя ще бъде най-възрастната „Най-добра актриса” победител в историята. На 85, тя вече постави рекорд като най-възрастната номинирана за „Най-добра актриса”. Джесика Тенди която, получи статуетка за "Да возиш мис Дейзи", когато бе на 80 години, е предишният рекордьор.

3. 9-годишната Кувенжине Уолис ("Зверовете от дивия юг") също постави рекорд като най-младият номиниран за „Най-добра актриса”, така че ако тя спечели ще влезе в Книгата на рекордите. Най-младият победител в категорията „Най-добра актриса” все още е Марли Матлин за "Деца на по-малък бог", която е на 21, когато печели. (Първенецът в тазгодишната  категорията, Дженифър Лоурънс, е на 22.) Уолис също ще бъде едва втората чернокожа актриса спечелила за „Най-добра актриса” след Холи Бери през 2001 г.

4. Ако режисьора  на "Зверовете", Бенх Зейтлин (който е на 30) грабне наградата, той ще бъде най-младият „Най-добър режисьор” победител в историята. Въпреки това, той не е най-младият кандидат, това е Джон Сингълтън, който бе номиниран за "Квартални братя" през 1991, когато е на 24 години. Най-младият победител до сега е Норман Тауръг, който е бил на 32, когато получава награда през 1931 г. за "Скипи".

5. Даниел Дей Луис може да стане първият актьор, спечелил Оскар за превъплъщаване в образа на американски президент.

Реймънд Меси е номиниран за ролята си на Честния Ейб в "Линкълн в щата Илинойс" от 1940, а легендата Хенри Фонда не е номиниран през 1939 за "Младият г-н Линкълн". Антъни Хопкинс е номиниран за ролята на Ричард Никсън ("Никсън"), Франк Лангела ("Фрост / Никсън"). Хопкинс е номиниран (за Най-добър актьор в поддържаща роля) за въплъщението си в бившия президент Джон Куинси Адамс в "Амистад". Във фиктивната президентската надпревара за Оскар се включват и Питър Селърс като президента Меркин Мъфлей (една от многобройните му роли в "Д-р Стрейнджлъв") и Джеф Бриджис като президент Джаксън Еванс в "Претендентът".

6. Също така, ако Сали Фийлд спечели за „Най-добра поддържаща актриса”, това ще бъде първата победа за актриса, която играе първата дама. Джоан Алън е била номинирана за ролята си на Пат Никсън в "Никсън" на Оливър Стоун.

7. Ако всички четири номинирани актьори от "Наръчник на оптимиста" спечелят, това ще бъде първият път в историята на Оскарите. От малкото филми, вкарали „фул хаус” на номинирани актьори са "Трамвай Желание" и "Мрежа" всеки спечели в три категории. Ако никой от " Наръчник на оптимиста " не бъде награден, те ще се присъединят към "Сънсет булевард." и "Мъжът ми Годфри" с 0 от 4.

8. Ако Дензъл Уошингтън печели за „Най-добър актьор”, той ще бъде първият чернокож актьор, награден с два "Оскара" в тази категория. С номинирането му за "Полет" Уошингтън вече е Оскар рекордьор. Той вече има шест номинации и две победи, повече от всеки друг афроамерикански актьор в историята на Академията.

9. Ако "Амур" спечели за „Най-добър филм”, това ще бъде първият филм на френски език, "Артистът" е с френски продуцент и режисьор, но актьорите говорят на английски език. Същото важи и за номинираният за „Най-добър филм” "Пианистът" (който взе Оскар за „Най-добър актьор” от Ейдриън Броуди и „Най-добър режисьор” за Роман Полански) е произведен във Франция, но актьорите предимно говорят английски. По-вероятно е "Амур" да спечели за „Най-добър чуждестранен филм”. Също така филмът е номиниран за „Най-добър режисьор”, „Най-добра актриса” и „Най-добър оригинален сценарий”.

10. Ако "Франкенуини" спечели „Най-добър анимационен филм”, това ще бъде първият път, когато стоп-моушън филм, който не е глинената анимация или от Аардман Студиос получава награда на академията. "Булката труп" на Тим Бъртън е номиниран през 2006 г., но губи от „Уолъс и Громит: Проклятието на злият заек” на Аардман.

11. Ако "Храбро сърце" спечели за „Най-добър анимационен филм”, съ-режисьора Бренда Чапман ще стане първата жена, спечелила в тази категория.

БОНУС: Ако Робърт Де Ниро получи статуетка за „Най-добър актьор в поддържаща роля”, няма да успее да постави рекорд за най-дълга пауза между две награди. Той е печелил в същата категория през 1974 за „Кръстникът - част II" това прави 38 години период между тази победа и номинацията му сега.

Само с една година го бие Хелън Хейс, която печели първия си „Оскар” през 1932 г. за "Греха на Маделон Клодет" и втория си през 1971 г. за" Летище".

Ако Де Ниро, който е награждаван за „Най-добър актьор” за "Разяреният бик" през 1980, чуе името си в неделя, той ще настигне Джак Никълсън и Уолтър Бренан и евентуално Дей-Луис - с три Оскара. Той също ще се изравни с пет други участници (Майкъл Кейн, Мелвин Дъглас, Джейсън Робардс, Антъни Куин и Питър Устинов) за две победи в тази категория.