Бомба с рикошет

Най-доброто от печата

23-02-2013, 07:50

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Бойко удари Доган, но рани БСП и зарадва националистите

За какво му трябваше на Бойко Борисов да хвърля бомбата срещу Доган, изкарвайки го поръчител на атентат срещу него? Това е питането, на което може да се дадат всевъзможни отговори. Независимо дали става въпрос за изпускане на нерви или премислен ход. Едно е сигурно. До изборите така и няма да стане ясно дали тайнствената папка е пълен кьорфишек, или е въпрос на тълкуване как Доган е прилепен към кроеното покушение срещу Борисов. Със сформирането на служебен кабинет парламентът се разпуска и няма за кога да се прави комисия, която да чете мистериозния документ, долетял през няколко чужди служби. 

Данданията обаче тръгна и политическият ефект от нея е налице. Кой печели най-много от шумотевицата? Със сигурност националистите, ако и самият Бойко не разчита да дръпне част от техния електорат. Волен и сродните му партии са скачени съдове с ДПС и всеки шамар по Доган и последващото настръхване на движението му поражда и ответната вълна. 
Защо му е обаче на Бойко да налива вода в мелницата на Сидеров и компания, с когото от известно време са във война? Просто защото рамото за националистите е удар по големия съперник на ГЕРБ - социалистите. БСП, която според повечето социолози вече диша във врата на управляващите, след оставката на кабинета някакси изпадна в ступор. Червените ухажват тарторите на уличните бунтове, но не смеят открито да се прилепят към тях, камо ли пък да развеят знамена редом с протестите, както правят "Атака" и техният съюзник ВМРО. Но голяма част от лозунгите на митингите като национализация на енергийните дружества, свикване на Велико народно събрание и нова конституция, отдавна са любим рефрен на хората на Волен. И макар улицата да не иска и да чуе за партии разностранният хор на многобройните тартори на протеста в голяма степен говори на един език с атакистите.

Докато БСП четири години бяха заклеймявани от сутрин до вечер от ГЕРБ като съучастници в капана със скъпия ток. И сега Станишев и съпартийците му едва ли биха рискували да застанат до протестиращите. Как си представяте Румен Овчаров да дръпне реч в неделя пред митингуващите? Повечето от тях със същото удоволствие биха го замеряли с яйца и домати, както искаха Бойко и министрите му да се махат незабавно. 
За БСП е добре до изборите да удря Борисов колкото се може повече и по-болезнено. Бойко обаче избра да хвърли ръкавица на Доган и остави в тъча Станишев. Но докато ДПС са постоянна величина като електорат, левицата разчита да дръпне към твърдото си ядро и всички разочаровани от управлението на Борисов. Хората без работа, със съсипан от бруталните мерки на Дянков дребен бизнес, вбесените от солените сметки на монополистите и изнервените от често бруталния полицейски стил на властта. Тези сърдити българи сега обаче чувстват по-близо Волен или евентуално някоя новородена от улицата формация, отколкото БСП, вероятно най-дясната лява партия в Европа като богаташи в елита си и безспорни връзки с олигархични кръгове. Вярно, Станишев също говори за национализация. Както и за отмяна на забраната за пушене и всичко, което може да се хареса на народа. Няма да е чудно, ако се обяви и в подкрепа на еднополовите бракове, все пак никоя партия не ухажва открито обратните, а те се множат и като бройка, и като влияние. Но как един модерен европейски политик, лидер на Партията на евросоциалистите, ще обясни в Брюксел, че се кани като другарите на баща си да подпука чуждите инвеститори с национализация? Не се връзва, някакси, който и да ти прави пиара. 
През последните дни на уличните бунтове съвсем незабележима стана и Меглена Кунева. Според пресни проучвания на социолози симпатизантите на Движение България на гражданите се топят, а тези на националистите растат. Разбира се Волен ще си плати цената на политическите пируети и вътрешните раздори в партията, които разочароваха много от неговите симпатизанти. Сега някои може и да се обърнат пак към него, но винаги ще имат едно наум. Други пък вероятно ще тръгнат след формации като НФСБ, чиято опора е тв СКАТ, и ГОРД на Слави Бинев.
Все пак, ако тенденцията до изборите се запази, може да се окаже, че в новия парламент трудно ще се случи вариантът, при който евентуална коалиция на БСП, Кунева и ДПС може да изхвърли от играта ГЕРБ. Много е вероятно солидно присъствие на "Атака", плюс някои други близки до уличните настроения партийки да объркат сметките на социалистите. Защото, колкото и да се ругаят сега Бойко и Волен, накрая те все ще се разберат. И за добро или за лошо, но ГЕРБ отново ще се добере до властта. Така че, в бомбата по Доган май по-важен е рикошетът.