Ботев на Мъри - правилен, но не съвсем

Спорт

23-02-2013, 15:24

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Ангел Домусчиев, Sportline.bg

Всичко от Автора

Стоилов има супер отбор, от него зависи ще "мечтае" ли пак или ще се сгромоляса

В Ботев започнаха нова страница в историята си, след като назначиха за старши-треньор постигналия големи успехи с Левски, бивш национален селекционер, бащата на правилния футбол - Станимир Стоилов. Мъри има супер отбор, сътавен от опитни българи, именити, с визитки. От млади таланти - едни от най-големите у нас като Тодор Неделев. От чужденци с качества. Всичко това благодарение на ръководството на Ботев.

Сега всичко е в ръцете на треньора. И най-вече от него зависи ще "мечтае" ли пак, както обичаше да се изразява на "Герена", или ще се сгромоляса чутовно. Защото помним успехите му, но не сме забравили и провалите.

Горните редове идват заради изказване на Стоилов след единствената загуба в контролите тази зима. Едно поражение, но какво - 1:7 от чешкия Слован Либерец. Та тогава Мъри допусна грешка, която правеше и преди - да си измие ръцете само с играчите си и да не е поеме капка отговорност. Не, така не става. Може би объркан, защото се заговори за "черно тото", неподготвен или просто крайно разочарован от звучния шамар, Мъри измърка, че всички други са му криви, само той прав.

В Ботев се прави нещо голямо и това не е от вчера. Клубът се връща там, където му е мястото - сред лидерите в България. Вече има пари, условия, отбор. Винаги е имал една от най-великите и предани публики у нас. Тези хора заслужават да изживяват добри времена с любимия си тим. Едва ли Станимир Стоилов в момента може да намери по-добър пристан да налага идеите си за футбола. Отговорност обаче ще се търси най-вече от него.

С оглед представянето на Ботев в проверките, мненията са противоречиви. Започнахме да броим поредицата мачове на тима без загуба, нещата вървяха по мед и масло. За да падне гилотината "Слован". И сега Ботев на Мъри е правилен, но не съвсем. Мачовете на истината чукат на вратата. Господин Стоилов, вие сте на ход!

СЕЛЕКЦИЯТА

НОВИ ПОПЪЛНЕНИЯ

Веселин Минев

Националът на България е трансферен удар за Ботев. Бекът се завърна от Турция и трябваше да избира между пловдивчани, Левски и Лудогорец. Послуша сърцето си и със сигурност ще е сред лидерите на тима през пролетния полусезон. Опитът му е безценен.

Сивард Спрокел

Доста спорен трансфер. Централният бранител не успя да се наложи в ЦСКА и не е играл професионален футбол от много време. Станимир Стоилов рискува с неговото взимане, но все пак познава добре качествата му от съвместната им работа в Кипър.

Борис Галчев

Другият бивш "армеец" също попада в графата "Добри трансфери", поне като име и визитка. В ЦСКА Галчев бе неизменен титуляр и стълб в центъра на терена. След това се скара със Стойчо Младенов и отиде в румънския Динамо, където се провали. За "А" група е класа и ще го покаже през пролетта.

Николай Павлов

Халфът бе привлечен от Любимец. Носил е екипите още на Брестник и столичния Локомотив. През настоящия сезон е отбелязал 7 гола за Любимец. Определено има бъдеще в Ботев. Вкара две попадения и в контролите.

Адам Стаховяк

Ботев продължава да търси своя вратар в чужбина. 26-годишният страж пристигна от елитния полски Белхатов, където бе титуляр през изминалата есен. Адам е роден на 18.12.1986 г. в полския град Познан, висок е 190 см. и тежи 80 кг. Той е бивш младежки национал на своята страна и има солиден опит в Екстракласа с отборите на Одра Воджислав, Гурник Забже и Белхатов. През миналия сезон Стаховяк игра под наем в бившия тим на Станимир Стоилов Анортозис.

Луис Педро

Холандски нападател. За последно игра в местния Хераклес, като този сезон има 16 мача, но само 1 гол. Започва кариерата си в гранда Фейенорд, чийто юноша е. За тима от Ротердам изиграва 9 мача в рамките на година. Следва преотстъпване в Екселсиор, където вкарва 10 гола в 17 мача за един сезон. После една година и в Го Ахед Игълс с 14 гола в 27 мача. Тъмнокожият нападател има 1 мач с 1 гол за националния отбор на Холандия до 18 години и 3 гола в 8 мача за селекцията до 19 години.

Марлон Перейра

Другото ново холандско попадение на Ботев. Той подписа договор само до края на настоящия сезон, като клубът ще има възможност да продължи контракта на десния защитник за по-дълъг период. Десният бранител спечели доверието на треньорския щаб по време на пробите, през които премина.

НАПУСНАЛИ ИГРАЧИ

Ботев се раздели с цели шестима играчи, но едва ли някой от тях ще липсва на отбора през пролетта. Това са Ернестас Шеткус, Христо Иванов, Стефан Станчев, Рубен Паласуелос, Петър Атанасов и Ивайло Димитров. Очаква се да има и други напускащи до подновяването на шампионата. Последният освободен е Хабиб Бамого.

СКАНДАЛИТЕ

Ботев, също като ЦСКА и другите ни клубове, бе забъркан в "черно тото" заради предсезонните си контроли. Това стана след поражението с 1:7 от чешкия Слован Либерец. Всичко от клуба категорично отрекоха, но съмненията у някои хора си остават. Скандално е и треньорът Станимир Стоилов да се оправдава само с играчите си за този звучен шамар, а да не вижда поне малко вина в себе си.

ОТЛИЧНИКЪТ И ГРЕШНИКЪТ

ОТЛИЧНИКЪТ

Станислав Костов Още с идването на Станимир Стоилов в Ботев се заговори, че за бившия нападател на ЦСКА вече няма място в отбора. Уж щеше да бъде гонен, не ставал, "доброжелателите" на Слави не спираха да бълват глупости. Е, момчето показа какво може, направи отлична подготовка и бе на висота в контролите. Отбеляза и два гола, колкото имат още Николай Павлов, Костадин Дяков, Тодор Неделев и Вандер.

ГРЕШНИКЪТ

Иван Цветков Лидерът на Ботев не впечатли по време на приятелските мачове. Странно, нападател от неговата класа и доказан голаджия не отбеляза нито едно попадение в проверките. Това буди доста въпросителни. Феновете на отбора се надяват формата на Цветков да е временна и той отново да бъде на познатото високо ниво през пролетта. Хубавото е, че Мъри Стоилов разполага с достатъчно нападатели, които да го заменят при нужда. В случай, че Иван продължава да е в "суша" или поради друга причина.

ВЕРОЯТЕН СЪСТАВ

СТРАХОВЯК, ПЕРЕЙРА, ГРЪНЧАРОВ, СПРОКЕЛ, МИНЕВ, ГАЛЧЕВ, ИРШАК, ПЕДРО, НЕДЕЛЕВ, ВАНДЕР, ЦВЕТКОВ

КОНТРОЛИТЕ

БОТЕВ - СВИЛЕНГРАД 4:2

0:1 Садъков 8 1:1 Петър Атанасов 10 2:1 Николай Павлов 23 2:2 Димитров 59 3:2 Ангел Рахов 82 4:2 Костадин Дяков 87

БОТЕВ (първо полувреме): Стаховяк, Станчев, Спрокел, Грънчаров, Енрике, Галчев, Иршак, Павлов, Атанасов, Вандер, Цветков

БОТЕВ (второ полувреме): Андонов, Христов, Караславов, Рахов, Марин, Паласуелос, Огнянов, Костов, Дяков, Неделев, Бамого

БОТЕВ - ЧАВДАР (ЕТРОПОЛЕ) 2:0

1:0 Асен Караславов 53 2:0 Станислав Костов 56

БОТЕВ: Стаховяк, Христов, Енрике, Грънчаров, Спрокел, Иршак, Галчев, Неделев, Цветков, Вандер, Бамого (Андонов, Марин, Караславов, Рахов, Минев, Дяков, Огнянов, Костов, Айтов)

БОТЕВ - ХИМКИ (РУСИЯ) 2:2

1:0 Тодор Неделев 8 1:1 Рамашенко 27 - дузпа 1:2 Комов 52 2:2 Николай Павлов 75 - дузпа

БОТЕВ: Стаховяк (76 - Димитров), Перейра (74 - Айтов), Спрокел (68 - Караславов), Минев (68 - Рахов), Артур, Галчев (62 - Христов), Огнянов (58 - Иршак), Вандер (68 - Марин), Дяков, Неделев (46 - Павлов), Цветков (68 - Костов)

БОТЕВ - КОРОНА (ПОЛША) 1:1

0:1 Киерц 77 1:1 Костадин Дяков 90

БОТЕВ: Стаховяк (46 - Андонов), Христов, Спрокел, Грънчаров, Минев, Галчев, Иршак, Огнянов, Неделев, Вандер, Цветков (46 - Перейра, Енрике, Дяков, Костов, Педро, Бамого)

БОТЕВ - ДУКЛА (ПРАГА, ЧЕХИЯ) 2:0

1:0 Борис Галчев 85 2:0 Хабиб Бамого 89

БОТЕВ: Стаховяк, Перейра, Спрокел, Минев, Енрике, Иршак, Огнянов, Неделев, Педро, Дяков, Костов

БОТЕВ - ТЕПЛИЦЕ (ЧЕХИЯ) 2:2

1:0 Станислав Костов 14 1:1 Вюч 50 1:2 Вюч 78 2:2 Вандер Виейра 84

БОТЕВ: Стаховяк (74 - Андонов), Христов, Спрокел, Грънчаров (74 - Рахов), Минев (74 - Енрике), Галчев, Иршак, Цветков (74 - Огнянов), Педро (59 - Неделев), Вандер, Костов

БОТЕВ - СЛОВАН (ЛИБЕРЕЦ, ЧЕХИЯ) 1:7

0:1 Рабушич 23 0:2 Кушнир 30 0:3 Рабушич 51 0:4 Павелка 63 0:5 Н`Диайе 69 1:5 Тодор Неделев 75 - дузпа 1:6 Шурал 83 1:7 Хушек 87 - дузпа

БОТЕВ: Андонов, Перейра, Рахов, Грънчаров, Енрике, Христов, Огнянов, Неделев, Педро, Вандер, Павлов (Димитров, Спрокел, Минев, Галчев, Иршак, Цветков, Костов, Бамого, Айтов)

БОТЕВ - РОСТОВ (РУСИЯ) 3:2

1:0 Педро 6 1:1 Гацкан 36 1:2 Кириченко 48 - дузпа 2:2 Вандр Виейра 55 - дузпа 3:2 Салата 89

БОТЕВ: Стаховяк, Грънчаров, Спрокел, Перейра, Минев, Галчев, Иршак (68 - Огнянов), Педро, Виейра (76 - Павлов), Костов (57 - Христов), Цветков (71 - Бамого)