Стресът мачка либидото на българина

Животът

23-02-2013, 15:44

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

40 на сто от българските мъже страдат от еректилна дисфункция

В България има над 350 хиляди бездетни семейства, като в 49 процента от случаите това е заради мъжко безплодие. Въпреки това в страната едва 34 на сто припознават проблема като заболяване, защото нашенецът не прави разлика между репродуктивни и сексуални функции. Тази тревожна статистика съобщи акад. Петя Цветкова на първия национален симпозиум по андрология - науката за мъжката полова система и репродуктивния процес.

Средната възраст на пациентите, търсещи помощ от андролози, е 24-25 години, каза още акад. Цветкова. В 31% от случаите на оплаквания мъжът започва да се самолекува, като 14 на сто от случаите не търсят помощ в продължение на 3 до 5 години, добави тя.

Едно от най-често срещаните заболявания при българския мъж е еректилната дисфункция - така наречената полова слабост. Това се наблюдава при над 40% от българските мъже, каза д-р Симеон Рангелов, цитиран от БГНЕС. Еректилната дисфункция е свързана със стреса, напрежението и другите проблеми в днешното общество, поясни той.

Андрологичните заболявания може да бъдат следствия от редица причини, които са не само анатомични или физиологични, но и заболявания на сърдечно-съдовата и нервната система, поясни лекарят. Едно такова заболяване оказва силно въздействие не само върху здравето на мъжа, но и неговото поведение, самочувствие, неговата реализация, продължи д-р Рангелов.

В обществото ни не се говори по проблемите, свързани с мъжкото здраве, поради редица фактори, каза още андрологът. На първо място самочувствието на българския мъж е изключително важно. Той сам пред себе си трябва да признае проблема и да се заеме да го решава. Българският мъж би трябвало да бъде по-открит и по-комуникативен в желанието да решава съответните проблеми, посъветва д-р Рангелов.