Местане, не разбра ли, няма да мине номера!

Политика

23-02-2013, 16:15

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

ДПС удари на камък за турския в предизборната кампания

Лютви Местан продължава да се натиска за турския език

Макар че предизборната кампания все още не е започнала официално, вече партиите започнаха да се ориентират към всеки потенциален гласоподавател.

В пика на политическата криза лидерът на ДПС Лютви Местан пристигна в Кърджали на форум за майчиния език. За капак, той доведе със себе си турски дипломати.

Иначе ДПС, както твърдят подръжниците й, била национална партия, борела се за България. Да бе, да. Можем да поздравим БСП, че не привиква на всяко свое събиране руски посланици, но ДПС определено не е от групировките, които играят на чисто.

Местан, посланикът на Турция у нас Исмаил Арамаз и генералният консул в Пловдив Шенер Джебеджи, както и депутатите от ДПС Ремзи Осман, Неджми Али и Гюнер Сербест бяха посрещнати на крака и с бурни овации от претъпканата зала в Дома на културата, пълна с хора, чието ниво на български език е трудно определимо.

За пореден път, участниците във форума се обединиха около декларацията с искането турският език да бъде признат от българското законодателство за общообразователен предмет. Те настояват неговото изучаване да бъде регламентирано от закон, който да премахне всички ограничения за организиране на обучението. В текста на документа се подчертава още, че разработването и финансовото обезпечаване на учебниците по майчин език трябва да бъдат приравнени към тези за общообразователните предмети.

Така значи, господа от ДПС, тази иначе тооолкова родолюбива партия. Първо научете български и агитирайте подръжниците си на НАЦИОНАЛНИЯ ни език, после се борете за мултикултурализъм. Или не, всъщност вие не се борите за това. Вие искате просто да се налапате с власт. Проблемът не е антитурски. Проблемът е пробългарски.

Справка показва, че през учебната 1992-1993 г. турски език са изучавали 114 000 деца от етноса, а сега числото им е под 7 000. Изучаване на турски език, казвате? Безплатни учебници? За деца, на брой по-малко от едно училище? 

Преди два дни подобен форум в Шумен изнагля още повече и поиска турският език да стане задължително избираем предмет, а не да се изучава по желание. Според участниците в шуменския форум е необходимо спешното въвеждане на турския език като задължителен предмет, както и не по-малко спешното подготвяне и отпечатване на учебници и помагала на турски език за българските училища.

Според нас пък е спешно подобни безумни нелепи изказвания да престанат. И ДПС малко да се поуспокои и да си припомни, че действа на територията на България...