Чувашите възраждат Волжка България

Животът

23-02-2013, 16:53

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Това ще привлече инвеститори, смятат инициаторите

Обществени дейци и историци от Чувашия призоваха ръководството на руската република да я преименува на Волжка България. Такова е според тях нейното същинско историческо име, а древните чуваши са потомци на волжките българи. Това заяви директорът на историческия и културен фонд "Волжка България" - Генадией Тафаев, за РИА Новости.

Връщането на това историческо название ще укрепи престижа на републиката. То ще съдейства за развитие на езика и културата й, ще издигне нейния статут, ще привлече нови инвеститори и ще насърчи обединяването на чувашкия народ, смятат авторите на предложението.
Чувашката интелигенция лансира подобна инициатива през 20-те години на XX век. Заради сталинистките репресии обаче проектът за преименуване бил изоставен, напомнят експертите в свое обръщението. Документът вероятно ще бъде разгледан от ресорната комисия в парламента на Чувашката република, посочи неговият прессекретар Олга Панова.

Република Чувашия е част от Руската федерация и е разположена в източната част на Руската равнина, в по-голямата си част на десния бряг на река Волга. Столица на републиката е град Чебоксари. Основното вероизповедание в републиката е православното християнство с елементи от езически вярвания. Малка част от чувашите са мюсюлмани. В Руската федерация живеят около 1,7 млн. чуваши. Чувашкият език е единственият жив представител на огурските тюркски езици, към които е принадлежал и прабългарският, информира Вести.бг