Супер диета с антиоксиданти

Изяжте шепа боровинки със сутрешната закуска, средата на деня и за десерт вечер

Диетите с големи количества плодове, зеленчуци, ядки и зърнени храни са известни, с възможността си да предотвратяват ефектите от свободните радикали. Някои подправки, като риган и мащерка, също са с високо съдържание наантиоксиданти и може да се окажат следващото поколение антимикробни средства. Прилагайте диета със супер храни антиоксиданти , за да сте здрави, пише zajenata.bg

Антиоксидантите си взаимодействат със свободните радикали, за да намалят окислителните процеси. Те могат да помогнат за стимулиране на имунната ви система. Учени от националния институт по здравеопазване в САЩ разработиха метод за измерване на антиоксидантния капацитет на храните(АОКХ), за да се определи кои храни могат по-ефективно да неутрализират свободните радикали. . Трябват ни антиоксиданти , за да намалим количеството на свободните радикали в тялото си. Свободните радикали увреждат клетките и сеят хаос в тялото, което води до болести като рак. Група диетолози препоръчват използването на диета с високо съдържание на супер антиоксиданти за по-бързо оздравяване след травми, повишаване на енергийната и повишаване на умствената яснота.
Има някои народи, които редовно консумират храни с високо съдържание наантиоксиданти, например китайци, японци, народите около Средиземно море, индийците и латиноамериканците като Бразилия и Коста Рика.
Ако редовно се храните с тези видове ястия, тогава се намирате по пътя си към по-добро здраве. Включете пет от плодовете и зеленчуците, които са суперантиоксиданти в ежедневните си ястия. Вижте кои храни имат най-високи АОКХ стойности и просто ги включете в диетата си.

Боровинки и акай бери 

Изяжте шепа боровинки със сутрешната закуска, средата на деня и за десерт вечер. Пресните боровинки са отличен антиоксидант и имат висока АОКХстойност от 2400 на 100 грама. Консумацията на повече боровинки може да помогне за предотвратяване, или забавяне на рак и сърдечни заболявания, могат да ви защитят от симптомите на стареене. Въпреки това, бразилският плод акай бери е с най-висока АОКХ стойност. Той притежава АОКХ стойност от 18500 на 100 грама порция. Този супер плод придоби популярност от 1990 г. насам и все още се изучават неговите ползи. Това е невероятен плод с анти-ракови, противовъзпалителни свойства и почиства токсините от организма.

Зеленчуци

Включете тъмнозелените зеленчуци като къдраво зеле, спанак, броколи и брюкселско зеле в менюто си, тъй като те съдържат най-високите АОКХсравнени с всички други пресни зеленчуци. Други, като зеления фасул, царевицата и лука са полезни, но не се класират много високо по съдържание на АОКХ.

Какао 

Консумирайте какао, или тъмен шоколад, тъй като те съдържат в изключително висока степен антиоксиданти. Непреработеното какао се нарежда под номер едно с цели 26000 на 100 грама, а преработения тъмен шоколад се нарежда на трето място с 13120.

Подправки
Използвайте широк спектър от подправки, за да увеличите антиоксидантите в диетата си . Риганът, мащерката, кимионът, индийското орехче, канелата и други, са силни антиоксиданти.

Броколи 

Броколите съдържат антиоксидантни витамини С и А. Този зеленчук е богат наантиоксиданти , които могат да помогнат в борбата с рака. Броколите са с ниско съдържание на калории, натрий и мазнини. Предполага се, че флавоноидите в този зеленчук могат да намалят риска от инсулт. Фитохимикалите в броколите може ефективно да се борят с раковите клетки. АОКХ стойност за суровите броколи е 3083.

Артишок 

Артишокът е с ниско съдържание на мазнини, нискокалоричен и богат на хранителни вещества зеленчук. Артишокът помага на тялото ви естествено да се справи с лошия холестерол. Артишокът може да бъде източник на инсулин. Той съдържа антиоксидантни витамини А и В. Калият и магнезият в артишока поддържат метаболизма на високо ниво. Този ценен зеленчук помага при състояния, като например артериосклероза и хепатит. Той може да улесни по естествен начин храносмилането. Артишокът може да подобри състояния като подагра и мигрена. АОКХ стойностост на артишока е 9416. Снимка на Деня

Щрихи от Плевен