И Смолян въстана

Мисия Пловдив

24-02-2013, 14:37

Снимка:

smolyanpress.net

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Куп искания обявиха недоволните на днешния протест

Близо 1000 души излязоха в Смолян като част от националния протест срещу монополите.

С викове "Мафия" и "Смолян, събуди се" шествието мина през центъра на града, предава smolyanpress.net.

Исканията, заявени на митинга, са за мораториум върху декемврийските сметки за ток, незабавна промяна на ценообразуването за ел. енергия, отпадането на таксите за включване и проверка на електромер, преференциални цени за хора в неравностойно положение, премахване на посредниците и възможност за избор на доставчик, преглед на законите и премахване на покровителството над монополите, разпускане на ДКЕВР и съд за тези, които са сключили неизгодните за народа договори.

Появиха се и искания, които не са свързани с еленергията - премахване на правото на банките за вземания по кратки процедури и промяна на Изборния кодекс с въвеждане на граждански квоти в НС.

За самия Смолянски регион исканията са за премахване на антените на мобилните оператори от населените места, изграждане на онкоцентър, възстановяване на трупата на закрития смолянски театър.

Протестиращите поискаха още да се намали броя на депутатите, а недоволни граждани заявиха от трибуната, че са отнети всички социални права на хората и държавата е прогнила във всичките си институции.

Около 150 души се обявиха за нов политически модел чрез Велико народно събрание или промяна на Конституцията, както и за премахване на монополите на протест и в Чепеларе. Организатор на митинга бяха заети в хотелиерския и ресторантьорския бизнес на родопския град. Няколко дузини протестиращи се събраха и в центъра на Неделино.