Воеводите се вляха в протеста (СНИМКИ)

ВМРО изказаха и политическите си искания

Хиляда и петстотин души се събраха пред НДК на протеста срещу монополите, организиран от ВМРО под надслов „На бунт срещу високите сметки”.

Въпреки опитите на внедрени провокатори, които незабавно бяха озаптени от комендантите, размирици нямаше. Редът на мероприятието остана железен.

Пред събралото се множество говори лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Ето част от исканията и условията, които той постави пред властта:

Ние, българските патриоти, казваме: Имаме ясен план какво трябва да се случи от оттук нататък:

1.    Президентът още в понеделник трябва да назначи служебно правителство. Но не с хора от кръга на Цветелина Бориславова, Иво Прокопиев и Симеон Дянков, а независими специалисти и доказани експерти.
2.    Служебното правителство да замрази сметките за ток и парно за януари и февруари, докато не се направи пълна ревизия на дейността на ЕРП-тата.
3.    Следващото правителство да започне процедура по разваляне на договорите между държавата и ЕРП-тата.
4.    В срок до един месец следващото правителство да извърши пълна ревизия на дейността на правителството на ГЕРБ и изразходването на обществени средства.
5.    Подвеждане под съдебна отговорност на всички министри в правителствата от последните 23 години, сключвали неизгодни договори за приватизация или концесии, с които е ограбвана България – БГА „Балкан”, „Кремиковци”, „Булбанк”, БТК, ЕРП-дружества, военната промишленост, концесиите за злато и други природни богатства.
6.    На заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност, което президентът свиква във вторник, трябва да бъдат поканени и представители на протестиращите и да бъдат посочени основните проблеми за решаване в следващия мандат:

-    ниските доходи и мизерните пенсии на българските граждани;
-    лошото здравеопазване;
-    прекратяване на всички монополи;
-    демографската криза;
-    циганската престъпност;
-    прочистване на съдебната система и създаване на работеща и справедлива такава;
-    извънредно законодателство за пресичане на корупцията в цялата държавна система.

Всички протестиращите от ВМРО застанаха зад тези искания.

По призив на Каракачанов демонстриращите прибраха партийните знамена и с развети национални трибагреници поеха по бул. „Витоша”, за да се слеят са другите граждански протести.

Хората носеха плакати „Монополите вън”, „На бунт”, „Бойко артист”, „изЧЕЗвайте”, „Виновните на съд”, „Стига геноцид”.