Диета по гликемичния индекс бори пъпките

Животът

25-02-2013, 06:00

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Виж как

Ако в менюто ни влизат много продукти с висок гликемичен индекс, кожата ни е в опасност. Това предупреждават учените.

Безброй много неща са се променили в цивилизацията. Единственото, което е останало същото, са нашите тела – организмът ни работи по същия начин, както при нашите предци. Разликата е, че ние затормозяваме твърде много телата си. Всеки ден ядем висококалорична, бързо приготвена храна, която се усвоява лесно и бързо, но сме престанали да изразходваме енергия, за да намерим храната си и да се стоплим. Всичко това рефлектира в различни болести, както и в появата на пъпки.

Досега широко разпространеното мнение е, че досадните пъпки, които в младежка възраст може да прераснат в акне се дължат на начина на хранене – когато ядем твърде много захар, мазнини и шоколад.

Група специалисти от университета в Ню Йорк анализирали нови данни за храненето от последните 50 години и направили нови изводи за пъпките. Хората, които страдат от акне приемат много храни с висок гликемичен индекс, а така също и млечни продукти. И макар, че има и други причини за нашествието на пъпките, диетата се оказва много важна.

Гликемичният индекс – ГИ е показател как влияят храните след консумирането им на нивото на кръвната ни захар. ГИ е отражение на сравнението на реакцията на организма на продуктите с реакцията на организма на чистата глюкоза, която се определя с числото 100.

ГИ на всички останали продукти се сравнява с ги на глюкозата в зависимост от това колко бързо те се усвояват. Когато продуктът има нисък ГИ, това означава, че при яденето му нивото на захар в кръвта се повишава бавно. Колкото по-голям е ГИ, толкова по-бързо се повишава нивото на захар в кръвта и толкова по-високо ще бъде моментното й съдържание след хранене.

ГИ на продуктите зависи от няколко фактора – от вида на въглехидратите и количеството на фибрите, които се съдържат в тях, вида на термичната обработка, съдържанието на белтъчини и мазнини.

Бавното усвояване на храната и постепенното повишаване и спадане на нивото на захарта в кръвта при нисък ГИ помага на хората с диабет да контролират захарта. Изключение правят спортистите, за които храната с висок ГИ е полезна по време и след състезания, тъй като помага по-бързо да възстановят силите си за следващото си участие. Храна с нисък ГИ, изядена 2 часа преди състезание може да помогне на мускулите по-бавно да освобождават енергията си. Този ефект се използва и при здрави хора, които искат да отслабнат.

ГИ се дели на нисък (10-40), среден (40-70) и висок (повече от 70). Въпреки това трябва да избягваме продукти с висока калоричност дори да имат нисък ГИ. На опаковките на продуктите у нас почти не се посочва ГИ, с изключение на някои диетични храни. Докато на европейския пазар това е практика. Ето няколко примера за ГИ:

  • Хамбургер – 85
  • сладолед – 70
  • млечен шоколад – 70
  • черен шоколад със 70 % какао – 22
  • доматен сок – 15
  • гроздов и други плодови сокове без добавена захар – около 46-48
  • в повечето месни и рибни продукти липсва ГИ, но пък са много калорични, например консерва сардина – 0 ги и 240 ккал
  • бира 110
  • печен картоф – 95
  • картофено пюре – 90
  • варен картоф – 65
  • пуканки – 85
  • филия бял хляб – 100
  • черен хляб – 65
  • картофен чипс – 80
  • газирани безалкохолни напитки – 80
  • кроасан – 67
  • банан – 65
  • ябълка – 30
  • грейпфрут – 22
  • С най-нисък ГИ – 10 са суровите зеленчуци.

Източник: az-jenata.bg