Българин грабна "Оскар" за ефекти

Пловдив Лайф

25-02-2013, 07:11

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Ан Хатауей с отличие за мюзикъла "Клетниците"

Българин е сред отличените с престижната кинонаграда "Оскар". Очаквано филмът „Животът на Пи" бе отличен с две статуетки. Лентата оправда спекулациите, че ще грабне призовете за най-добра операторска работа и за визуални ефекти. Последните са дело на екип, в който е и художникът Любомир Христов.

"Животът на Пи" е по едноименния бестселър на Ян Мартел, разказващ за фантастичното пътешествие на младия Писин, който след корабокрушение в продължение на 227 дни се носи сред водите на Тихия океан в спасителна лодка в компанията на грациозен, но кръвожаден тигър на име Ричард Паркър.

Германският филм „Любов" на Михаел Ханеке грабна наградата за чуждестранен филм. За разлика от предишни години лентата нямаше конкуренти.

Наградата  за звуков монтаж беше присъден на два филма - „Враг номер едно", а също на „Скайфол". Соломоновското решение показва разединение в журито. Адел очаквано грабна наградата за песен към „Скайфол".

Студиото „Пиксар" затвърди позициите си, отнасяйки статуетката за анимация за проекта си „Храбро сърце". Статуетката за най-добър късометражен анимационен филм отиде при „Хартиеният човек".

С "Оскар" за най-добра актриса в поддържаща роля беше отличена 30-годишната американка Ан Хатауей за прекрасното изпълнение на ролята на Фантин в мюзикъла "Клетниците". Проектът събра и статуетките за звук и грим.

Кристоф Валц спечели втория си "Оскар" за най-добър актьор в поддържаща роля за четири години под режусирата на Куентин Тарантино. Този път е за „Джанго без окови". Предишният Оскар за Валц беше за "Гадни копелета".

Наградата за филмов монтаж беше присъден на Уилям Голдънбърг за „Арго". „Анна Каренина" пък беше отличена за дизайн за костюми. Историческата драма „Линкълн" си тръгна с наградата за сценография.

Близо 1 млрд. зрители гледат 85-та церемония по раздаването на Оскарите в Лос Анджелис, съобщава Нюз.бг