Резките температурни промени крият капани за здравето

Животът

25-02-2013, 10:25

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Преумора, напрежение и сърдечни проблеми дебнат при смяната на климата

Обикновено температурните контрасти във времето, които се наблюдават през този месец  атакуват хората страдащи от хронични заболявания . Рязкото преминаване от сибирски студ към слънчева пролет само в рамките на седмица е бич за хронично болните. Бързата смяна на времето е отключващ фактор при голяма част от тях, предупреждават от дирекция "Профилактика на болестите и промоция на здравето" към Районниата здравна инспекция в Бургас .

„Бързите температурните промени, каквито бяха наблюдавани през последните месеци, да кажем от минус два градуса до положителни 14 градуса понякога могат да повлаят и на психичното здраве на хората. Например, това  може да доведе до по-голямо напрежение при някой хора. Резките промени са като стрес за организма и понякога създават предпоставки за повишено раздразнение или пък преумора, подобна на пролетната”, обясни д-р Люба Павлова от здравната инспекция.

Нетипичните движения в термометъра от минусови студове до силно затопляне са опасни и за хората, страдащи от сърдечно съдови заболявания.  „От друга страна промените във времето през последните два месеца не са толкова големи и няма място за притеснение. Просто е желателно хората да бъдат по-отговорни към здравето си”, смята още д-р Павлова.