Не компютърните игри, а обществото помага за агресията на децата

Животът

25-02-2013, 10:29

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Общуване, уважение, спокойствие помагат на малките, смята Йорданка Ананиева

Малчуганите трудно различават виртуалния свят от  игрите пред компютъра с релания, поради което понякога в действителното общуване могат да бъдат по-буйни и дори агресивни, смята психологът и зам.кмет по образованието Йорданка Ананиева. Според нея до голяма степен за отприщената агресия носят отговорност не толкова телевизията и игрите, колкото възрастните.

„Децата живеят в тяхното време, което много се различава от нашето и едно от нещата, по които се различаваме са съвременните информационни технологии. Затова и много често родителите се оплакват, че децата прекарват много време пред компютъра, дълго гледат телевизия. В това няма нищо лошо. Това поколение намира начин да живее в своето време с всички предизвикателства на промените”, коментира тя.

Според нея подрастващите не трябва да бъдат ограничавани напълно от употребата на съвременни технологии, но е необходимо родителите да им посочват и алтернативите като спорт, книги, развлекателни игри.

Ананиева допълни, че децата са подложени на голям стрес и чрез електронните игри и чрез неумението си да общуват. Дългото виртуално общуване не може да ги научи на реална комуникация. „Основният водещ тип дейност на едно дете е играта, те ги приемат по-истински, отколкото възрастните, които ги филтрират през своя опит”, обяснява специалистът.

Децата не развиват тази агресия само като играят.  Тяхното поведение е копие на отношенията, които  възрастните имат по между си. „Част от това общуване е основано на агресията, то формира и модела на отношение при най-малките”, допълни тя.

Психоложката, все по-рядко срещала в  междуличностното общуване хората да се изслушват и да обосновават себе си, без да нарушават правата на другите. „Това е стряскащо, защото  само по този начин, чрез едно асертивно поведение, можеш да изградиш себе и като личност и да се оформи едно здраво общество”, категорична е Йорданка Ананиева.