Путин поряза 44 милиона пушачи

Животът

25-02-2013, 11:44

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Забранява рекламата на цигари и пушенето на обществени места

Президентът на Русия Владимир Путин подписа строг антитютюнев закон. Документът установява забрана на рекламата на цигари и пушене на обществени места, а също въвежда редица други ограничителни мерки, насочени към борбата с пушенето.

Законът ще започне да действа от 1 юни 2013 година - от този ден в Русия ще бъде забранено да се пуши в обществени места - на гарите, автобусните спирки, в училищата, вузовете и в сградите на органите на държавната власт. С юни 204 година ще бъде също забранено пушенето в ресторантите и хотелите.

Федералният закон бе приет от Държавната дума (Долната камара на руския парламент) на 12 февруари и е одобрен от Съвета на федерацията (Горната камара) на 20 февруари. Той ще внедри в руското законодателство изискванията на рамковата конвенция на Световната здравна организация за борба с тютюнопушенето, ратифицирана от Русия през 2008 г., се напомня в съобщението.

Около 44 милиона руснаци пушат. Всяка година близо 400 000 от тях умират по причини, свързани с вредния навик, пише vsekiden.