Университетска обучава 2767 свои служители

Мисия Пловдив

25-02-2013, 14:24

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Проектът за повишаване на квалификацията ще продължи 18 месеца

За 18 месеца 2767 служители на УМБАЛ „Свети Георги“ ще преминат обучение за повишаване на квалификацията и преквалификация.

Лечебното заведение стартира проект по договор  № ESF-2115-06-11001 – „Развитие на човешкия капитал – път за подобряване качеството на болничните услуги в УМБАЛ „Свети Георги” ЕАД – Пловдив”. Стойността му е 348 799,49 лв, а продължителността му – 18 месеца. Това обяви изпълнителният директорът на Университетска проф. д-р Карен Джамбазов.

Общата цел на проекта е да се гарантира устойчива заетост на служителите над 55-годишна възраст, като посредством обучения  се повиши тяхната квалификация. Едновременно с това ще се използва техният професионален опит за провеждане на обучения на работното място и повишаване професионалния капацитет на останалите служители на болницата, обясни проф. Джамбазов.

В рамките на проекта ще се прилага иновативен модел за организация на труда, в т.ч. система за оценка и кариерно развитие на персонала. Предвидено е да се изготвят програми за продължаващо професионално обучение на наетите лица, които да стимулират въвеждането на различни гъвкави форми на заетост.

Цели се подобряване на адаптивността, конкурентоспособността и производителността на труда на служителите на най-голямата болница в страната. Те ще преминат курсове за по-висока квалификация и за преквалификация, чуждоезиково обучение, обучение по ИКТ и други ключови компетентности. По този начин ще се развие менторството и лицата с дълъг професионален стаж ще се превърнат в обучители на по-младите си колеги. Резултатът ще е създаване на условия за по-широко прилагане на принципите за учене през целия живот, заяви ръководителят на проекта Момчил Мавров, който е зам.-директор по „Административни и икономически въпроси”.

Целевата група на проекта са 2 767 служители на УМБАЛ „Свети Георги”. За 2 490 от тях ще бъдат разработени индивидуални планове за кариерно развитие. Останалите 277 души са на възраст над 55 години. Те ще бъдат разпределени в 9 групи от лекари, медицински специалисти, санитари и административно-стопански персонал и ще бъдат подготвени за обучители в рамките на 48 учебни часа, разпределени в тримесечна програма. В нея се предвижда модул за изучаване на добри национални и европейски практики в болничната дейност.

Второто разпределение на персонала е на база пряко включване в проектните дейности. В него 1 147 лица от всички 2767 ще се обучават, като им се гарантира гъвкава форма на заетост. 277 души от тази група са служителите над 55-годишна възраст. Другите 870 човека ще бъдат включени в 28 специализирани курса за интегрирано обучение на работното място в продължение на 96 учебни часа, разпределени в 6 месеца.

Проектът ще се реализира на три етапа. През първия ще се идентифицират нуждите от подготовка на обучители по определени работни позиции. По-възрастните служители се нуждаят от повишаване на квалификацията си и адаптиране на познанията и уменията си към новите динамични условия на труд. В същото време техният опит ще помогне за реализирането на по-ефективен обучителен процес. Обучението се налага и от потребностите за допълващи знания в области като психология на управлението, тренинг на работното място, ролеви игри, чуждоезикови познания, комуникационни умения, използване на ИКТ техника, опазване на околната среда и др., обясни Мавров.

На втори етап ще се дефинират целите на обучението по отношение на знанията, уменията и нагласите, а на третия – лицензирана обучителна организация ще представи конкретен план за обучение и учебни програми. Те трябва да са съобразени с основните характеристики на обучаваните. Особеностите им предопределят избора на учебния курс, съдържанието на учебния материал, продължителността на обучението. Занятията ще се провеждат в работно време – 2 пъти седмично по 2 учебни часа.

Проектът предвижда и социални придобивки за служителите. Ще се извършат  строително-ремонтни дейности по разработен проект от избран чрез обществена поръчка изпълнител, както и монтаж на градинско оборудване и алейно осветление в парковата зона за отдих на персонала. Ремонтираното и реконструирано място за почивка и ще позволи на персонала реално да намира място за отмора и за среща с колеги след изпълнение на напрегната работа в болнична обстановка, каза Момчил Мавров.