Ученическите тетрадки разказват... (СНИМКИ)

Региони

25-02-2013, 15:34

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

100 години от Балканската война

Тетрадки на д-р Васил Малчев са сред най-интересните експонати в сборника "100 години Балкански войни"

Ученически тетрадки, в които русенския лекар д-р Васил Малчев си е водил дневник за Балканските войни, са сред интересните експонати в сборника "100 години Балкански войни" на Държавен архив-Русе.

В тях русенецът е описвал ден по ден какво се случва в Русе и на фронта, където са се сражавали брат му и чичовците му.

Наред с това ученикът в Мъжката гимназия разказва за ученическата стачка по повод въвеждането на матурите, както и за отгласа в Русе от известната "Кървава сватба" между туркинята Саафет и българина Юрдан.

Сборникът "100 години Балкански войни", който се подготвя в момента, съвместно с Областна администрация-Русе и трябва да излезе през есента, ще включва документи и снимки.

"Идеята е да се представят два пласта - на историческите събития и на емоциите на хората в Русе, преживели тези войни", обясни директорът на русенския архив Йордан Борисов.
Интересни са и картичките, изпращани от войниците на фронта до техните близки. Сред тях има снимки на цар Фердинанд, на офицери, както и на родения в Русе летец Симеон Петров. Той е взел участие в Балканските войни и Първата световна война, включително и във въздушните бомбардировки над Одрин.

След войните се занимава с бизнес, като създава и фирмата за запис и производство на грамофонни плочи "Симонавия", която по-късно след национализацията дава началото на "Балкантон".