Лекари и болници в Бургас мислят за протестни действия

Мисия Бургас

25-02-2013, 14:54

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Лимити или прогнозни бюждети ще орежат правата на здравноосигурените

Болниците в града изригнаха срещу лимитите, които здравната каса ще им наложи. Дали това са реални действия или са просто прогнозни бюджети, както твърди здравният министър ще стане ясно в края на месец март, когато от Здравната каса бъдат изплатени  дейностите на здравните заведения в региона за настоящия месец февруари. 

На този етап обаче пред здравните заведения в Бургаско е подадена информация за лимитиране или по-точно минимализиране на болничната дейност. Това на практика означава, че безплатни или прегледи и лечение по здравна каса може да няма за всички здравноосигурени лица. 

"От това най-много ще пострадат пациентите", смята шефът на болни "Дева Мария" - Семир Абумелих, който е сред организаторите на единно писмо от всички болници в града, коет още бъде изпратени до ръководството на НЗОК. В него те са формирали няколко искания, сред които отпадане на лимитите. Според него подобна стъпка би означавала фалит за дравните заведения и ограничаване на тяхната дейност. 

Ако от НЗОК не откажат да дадат отговор на официалния документ обаче сдружението на местните болници също е готово да се вдигне на протест. 
Припомняме, че такива вече се гласят за 28 февруари от съсловните организации на Българския лекарски съюз в страната. Техните искания започват с оставката на д-р Пламен Цеков като ръководство на Националната здравна каса. В Бургас протест е предвиден пред сградата на институцията в парк "Езеро". д-р Антон Григоров, който е председател на бургаската лекарска колегия, уточни обаче че все още медиците в града са в процес на организация и няма информация колко души биха се присъединили към исканията на БЛС в града.

 

 

 

 

 

 Снимка на Деня

Щрихи от Плевен