Протестиращите пред общината: "Тотев, вън!" + (СНИМКИ)

Мисия Пловдив

25-02-2013, 19:39

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Пловдивчани символично обърнаха гръб на кметството в знак на разочарование

За пръв път из Главната на Пловдив се разнесе по-различен призив от устата на протестиращите. Недоволството започна по план пред сградата на EVN с обичайните скандирания "Вървете си, не ви щем!", "Нашто дело свято е, ний ще победим".

Ощетените от монопола обаче днес не само продължиха по Главната, а още щом стъпиха на нея, започнаха да скандират: "Тотев, вън".

Те се обявиха против вдигането на местните данъци и такси от 1 март, защото според тях във време на трудни години, когато масово хората не успяват да си платят основните консумативи, вдигането на таксите е непосилно за гражданите на града.

Множеството изрази разочарование, че при половин месец на протести, хората не са усетили подкрепа и не са чули думата на градоначака си. "Къде е Тотев цели 15 дни?", питаха те.

Недоволните се събраха пред фонтана и символично обърнаха гръб на кметството.

Протестът продължи и пред пощата, а после хората спряха движението на западното платно на бул. "Цар Борис III Обединител".

Младежи скандираха "Съд за криминалните приватизатори!", "Парламентът вън и нови избори!". Те поискаха промяна в конституцията или нова такава, защотото според сега действащата нито един политик, извършил престъпление от общ характер не може да бъде съден. "Това е причината сегашните политици да държат толкова  на нея", добавиха те. По думите им в момента всички партии в България се уговарят никой от тях да не довърши мандата с цел - предсрочни избори. "В крайна сметка искат на народа да му се наложи да избира от същите партии и хора, както до сега", добавиха те. "Другият вариант е обществото да сформира и избере програмно правителство, а тези които участват в него да бъдат съдебно отговорни и да бъдат контролирани. Трябва във властта да има гражданска намеса и координация между всички градове", казаха още по мегафона.

Една част от протестиращите се разграничават от по-горните идеи. Според тях влиятелни и богати хора се опитват да разцепят масовото недоволство като сформират паралелни протести. "Утре от 10 часа чухме, че някои организират такъв, но истинското недоволство на бедния български народ, ограбен от монополите, започва от 18 часа пред сградата на EVN", апелираха организаторите на митинга.