Никой не иска да е министър

Най-доброто от печата

26-02-2013, 06:45

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Президентът Росен Плевнелиев не може да си намери служебни министри

Броени дни остават до назначаването на служебно правителство, а президентът Росен Плевнелиев не може да си намери министри, научи "Труд". Причината - голяма част от поканените отказват с мотива, че не желаят да носят отговорност за два месеца съмнителна слава.

Друга част от обсъжданите имена президентът отхвърлял сам, защото му били твърде приближени и обществото можело да го държи по-късно отговорен за действията им.

Едната група от близки до президента хора, които вече са отхвърлени от самия него, е всъщност т.нар. кръг "Капитал". В него освен бизнесмена и издател Иво Прокопиев влизат банкерката Цветелина Бориславова, уволненият министър Трайчо Трайков и вицепремиерът в двойна оставка, но още не освободен от парламента, Симеон Дянков.

За четиримата от няколко месеца се говори в парламента, че ще правят партия с благословията на държавния глава. Дори били потърсили контакти с един от депутатите на Яне Янев, за да им прокара законодателна инициатива.

Тяхната номинация в служебно правителство обаче не само би прехвърлила негативи към Плевнелиев, но и ще разгневи ГЕРБ.

Засега президентът неохотно подхождал и към плана да сложи свои секретари в изпълнителната власт. Преди ден ви информирахме, че един от вариантите е Екатерина Захариева, главен секретар в президентството, да стане премиер, а началникът на кабинета на държавния глава Цветлин Йовчев - вътрешен министър.

Част от секретарите на "Дондуков" 2 били разпределени за титуляри в правосъдието, труда и социалната политика и други министерства. Тяхното издигане обаче ще означава, че Росен Плевнелиев носи персонална отговорност за работата им. Тъй като служебното правителство в най-добрия случай няма да свърши нищо съществено, президентът не желаел да поеме отрицателните оценки към него.

Все пак можело да прибегне и към доверените си хора в президентството, защото до момента получавал само откази. Вече двама банкери са дали отрицателен отговор на оферта за премиер, научи "Труд". Като спасителен вариант се обсъждал дори политологът Иван Кръстев, въпреки че било сигурно, че няма да приеме.

От прессекретариата на президентството потвърдиха вчера, че съставът на бъдещото служебно правителство никак не е готов.

"Ако беше готов, щеше да бъде обявен", коментираха оттам. С тези думи отказаха и да отговорят на въпроса кои имена се обсъждат за министерските постове.