Тази година - повече ясли, повече деца в тях

Мисия София

26-02-2013, 07:25

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Още 17 детски градини ще бъдат обновени или построени наново

Над 8000 места са осигурени за деца от първа група и яслите в София за следващата учебна година.

Свободните места за малчугани  в яслените групи са 3800, което е с 400 повече от миналата година.

Надпреварата в електронната система е за хлапетата, родени през 2010, 2011 и 2012 година.

Срокът за избиране на детска градина или ясла е 25 април, а първото класиране за място в детско заведение ще се бъде на 26 април. Приетите деца ще тръгнат на градина от септември.

Всеки един от критериите, които дават предимство за записване на дете, ще се проверява стриктно. Родителите, които се опитат да излъжат за повече точки, ще бъдат дисквалифицирани от състезанието. Директорите, които приемат фалшиви удостоверения, също ще бъдат наказани.

От общината се похвалиха, че недостигът на места за 5 и  6-годишните вече е преодолян. Дори имало директори на градини, които имали незапълнени групи и търсели малчугани.

Липсата на места се усеща най-силно в детските ясли и градини за 3-годишните деца. На опашка чакат над 6000 хлапета в тази възрастова група.

17 забавачки ще бъдат построени или разширени през тази и следващата година, на места, където недостигът е най-голям, а именно Нови Искър, Панчарево, Красно село, Оборище, Изгрев, Младост и Искър, Лозенец, Витоша, Надежда, Средец, Красно село и Слатина. В центъра ще се строи само една нова в район „Оборище”.