Поредни четирима в борба за омбудсман на Бургас

Мисия Бургас

26-02-2013, 11:39

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

След преглед на комисията един отпадна, досегашният остава в селекцията

 

За пореден път Бургас ще избира обществен посредник, след като още пред две години изтече мандата на настоящия и първи в Бургас омбудстман Таньо Атанасов.

Сега за мястото ще се борят четирима души. Първоначално те бяха петтима, но след днешното заседание на Комисията за избор един отпадна. 

 

 

Допуснати до следващия етап - провеждане на интервю, са: Петър Емилов Пенчев, Росица Станкова Казакова, Таню Кръстев Атанасов, Тодор Димитров Тодоров.

 

 

Сега предстоят събеседвания с допуснатите кандидати, които стартират на 1 март. П овреме на тях ще се проверяват и оценяват познанията на кандидата в правозащитната област и вижданията му за взаимоотношенията между гражданите и местната власт.

 

След интервюто комисията оценява кандидатите и ги подрежда в общо класиране, в резултат на което мотивирано предлага на Общинския съвет кандидатурите на първите трима кандидати, показали най-добри резултати в конкурса.

До сега Бургас е имал само един обществен посредник в лицето на г-н Таньо Атанасов,  който за разлика от други градове, където моделът не успя да бъде успешно наложен в първите години, успя да създаде добра връзка между институциите и гражданите. След изтичането на мандата му, бяха проведени повече от пет гласувания за избор на негов заместник, но без резултат.