Окръжна болница негодува, орязаха й бюджета

Мисия Пловдив

26-02-2013, 12:15

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Пациенти има, пари няма

Писмо с искане за промяна на методиката, по която НЗОК определя бюджетите на лечебните заведения, изпрати директорът на МБАЛ „Пловдив” д-р Аргир Аргиров до ръководството на пловдивската здравна каса.

Начинът, по който се разпределят средствата за лечение на пациентите, не е съобразен с предварителните прогнози, дадени от болниците в РЗОК, обясни част от мотивите медицинският шеф. Поискахме бюджетът ни за 2013 г. да бъде увеличен с 10%, а вместо това получихме с 10% по-малко, добави д-р Аргиров.

За миналата година през стационарите на бившата Окръжна болница са преминали със 100 пациенти повече, въпреки конкуренцията на частните лечебни заведения. Общият брой лекувани болни е 31013 души. Имаме ръст, а не изоставане, така че свиване на разходите с 10% е необяснимо, смятат от ръководството. Лекари от Спешно отделение припомниха, че заради кризата с направления в доболничната помощ, много пациенти идват за консултации при тях.

В момента, макар че грипна епидемия в Пловдивска област не беше обявена, детското и отделението по пулмология са препълнени с пациенти, получили усложнения от вирусни инфекции. Затова и за някои от клиничните пътеки лимитът за 9-месечието тази година вече е изчерпан, сочат справки на МБАЛ „Пловдив”.

Надяваме се изработеното да ни се плати, защото досега не се е случвало от НЗОК да ни откажат, обясни д-р Аргиров. За 2012 г. лимитът  е бил надхвърлен с 900 000 лв. и сумата е била изплатена на 28 декември.