Ползваш ток - плащаш, не ползваш - пак плащаш

Парите

26-02-2013, 13:59

Снимка:

авторът

Автор:

Велина Савова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Протестиращи: Не сме лумпени

По-къс отчетен период = 100 лв. повече ток

Росица Хаджиилиева получава сметка за ток на стойност 968 лв., за помещение, което с години не ползва

За поредния парадоксален случай свързан с неточност в отчитането на електроенергия сигнализира Росица Хаджиилиева от Бургас. Жената получила сметка на стойност 968,68 лв. за помещение, от 14 кв.м., което дори не използва.

"През отчетния период дори крушка не е запалена. Наложи се да плащам сума, за която не получавам отгвор как конкретно е начислена. На този въпрос аз нямам отговор, въпреки поредиците от жалби, които съм писала до EVN", обяснява бургазлийката.

След няколко сигнала от енергото все пак идват, за да извършат проверка на случая и констатират, че електромерът се манипулира.

Най-странното в случая е, че мостът, чрез който се манипулира консумацията на електричество е свързан с електромер, който е собственост отново на потърпевшата. Въпросното помещение и жилището й са в една сграда, но и за едното и за другото енергията се отчита на два отделни електромера и на практика единият тегли за сметка на другия.

"Излиза, че аз едва ли не ощетявам себе си. Ако крада ток, аз крада от себе си и то от помещение, което не се ползва", жалва се Хаджиилиева и допълва, че в един от отговорите енергоразпределителят оправдал 900-те лева сметка като се базирал на чл. 54, ал. 2 от общите условия, който гласи следното:

В случаите, когато е отклонена нормалната работа на средствата за търговско измерване не може да се установи с конкретен измерител в проценти, корекцията се начислява като 1/3 от максималният базов ток на средството за търговски измерване при всекидневно 8-часово ползване на електрическата енергия от клиента от коефициент 0,7.

"Аз отново не получавам отговор кой е този максимален базов ток върху, който ми се начислява тази сума. Заведоха и дело, има образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител", каза още Караилиева, която изложи проблема и пред част от ръководството на австрийската фирма по време на пресконференция в Бургас. От там се наеха е да проверят сигнала. 

Очаквайте подробности от пресконференцията свикана от EVN във връзка с високите сметки за ток.