Дянков се похвали, оставил в резерва 4,7 млрд.

Политика

26-02-2013, 13:26

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

При президента започна заседанието на свикания КСНС

Към днешна дата във фискалния резерв има 4,1 млрд. лв. плюс 600 млн. лв., които са авансови плащания и Брюксел ни ги дължи, пресметна финансовият министър в оставка Симеон Дянков, минути преди да влезе на започналото вече заседание на Консултативния съвет по национална сигурност, свикано от президента Росен Плевнелиев.

"Така че фискалният резерв е 4,7 млрд. лв. към днешна дата. Няма никакви причини да се говори, да се спекулира с финансовата стабилност на България. За момента тя е една от най-стабилните държави в Европа", увери Дянков.

Той обясни, че всички опити това да се дестабилизира, са политически.

"Подготвили сме анализ, който вече е на интернет страницата ни, който показва, че финансите на държавата са стабилни. Показва, че в сравнение с началото на мандата просрочените задължения на централно ниво са намалели с 83%, на местно ниво в общините с 21%. Общо просрочията са намалели с 66%, категоричен бе той.

Дянков обясни, че просрочените задължения на държавата към всички частни фирми са 102 млн., а в началото на мандата са били 780 млн. лева.

Той допълни, че на КСНС ще представи доклад, от който ще стане ясно, че държавата не е фалирала.

Заседанието е на тема: "Рискове и заплахи за сигурността и стабилността в страната, произтичащи от политическата и социална криза".

На заседанието пристигна председателят на Народното събрание Цецка Цачева, лидерът на  "Атака" Волен Сидеров, вицепремиерът и министър на вътрешните работи в оставка Цветан Цветанов, председателят на БСП Сергей Станишев, министрите в оставка Аню Ангелов и Николай Младенов и други.