EVN свали Ролекса на дядо Николай (СНИМКИ)

Мисия Пловдив

26-02-2013, 14:10

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Екип на Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Пловдивският митрополит продава марковия аксесоар и спасява храм "Света Марина" от служби на тъмно

Най-популярният „Ролекс“ у нас – този, който красеше китката на Дядо Николай, ще плати голямата януарска сметка за ток на митрополитския храм „Света Марина“. Това става ясно от съобщение на Църковното настоятелство при обителта. Аксесоарът, подарен на пловдивския митрополит, който разбунваше често духовете, бе пожертван днес.  Тази сутрин в църквата миряните се молеха на тъмно. Крушки мъждукаха само пред олтара. „Пестим, за да нямаме дълг към енергото от порядъка на 5 000 лева за февруари“, вайкаше се протойерей Виктор Христов.

„Откакто получихме високата януарска сметка за ток, извършваме богослужението на тъмно, на свещи“, оплака се той пред пловдивски репортери. Припомняме, че последната сметка на храма, в който на големи празници служи пловдивският митрополит Николай, получи честитка от енергото в размер на 2940 лева. Сумата е 4 пъти по-висока от декемврийската - 700 лева. Това е причината от храма да подадат жалба до монополиста.

Сметката се касае само за „Света Марина“. „Климатиците са 4 и работят единствено по време на служба – 2 часа сутрин и половин час вечер“, каза свещеникът. По думите му, когато няма богослужение работи само полилеят, който е в средата, за да виждат хората образите на иконите. От храма вложили цялата си креативност изразходваната електроенергия да бъде минимална. Всички осветителни тела са с енергоспестяващи лампи, уверява протойереят.

Той не пожела да уточни колко е януарската сметка на администрацията и сградата, в която живее митрополит Николай.

Преди минути протойерей Христов продължаваше да апелира хората да помогнат за плащането на сметката, като дарят колкото могат в кутия, поставена до вратата на обителта. Когато влизате, при невнимание може да се спънете в нея.

Ако се чудите за какво ще се похарчат събраните средства от миряните, отговорът ще намерите в съобщението на Църковното настоятелство:

"Във връзка с получената от храм "Света Марина"- Пловдив сметка за ток за месец януари 2013 г. в размер на 2940 лева и невъзможността тя да бъде платена, Църковното настоятелство информира за следното:
Днес, 26.02.2013 г. Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай дари на църковното настоятелство при храм "Света Марина" една от малкото си лични вещи, с които има право да се разпорежда – часовник ("Ролекс"), с молба той да бъде продаден, а с получените пари да бъде платена сметката за ток. В случай, че при продажбата се получи по-голяма сума, разликата да бъде използвана за благотворителност.
Църковното настоятелство изказва синовна благодарност към Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай и на всички вярващи миряни, направили до момента целеви дарения, които с тяхно съгласие ще бъдат използвани за заплащане на следващите сметки за ток на църквата", се казва в съобщението, подписано от Архимандрит Арсений - председател на ЦН, епархийски духовен надзорник.