Плевнелиев пред КСНС: Правителството още носи отговорност!

Политика

26-02-2013, 14:26

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Нека не допуснем дестабилизиране на държавата, посочи президентът

Правителството в оставка продължава да носи пълната отговорност за обстановката в страната до назначаването на нов кабинет, заяви президентът Росен Плевнелиев по време на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност.

Свикването на извънредното заседание на съвета бе предизвикано от нарастващото напрежение в страната, допълнено и с оставката на кабинета Борисов.

"Ескалират исканията на протестиращите, те се отнасят с огромно недоверие към политическите сили, обявяват се срещу сметките за ток, монополите, корупцията. В неделя протестираха около 150 000 българи над 40 града в страната", подчерта държавният глава.

Той поиска от политическите сили да действат отговорно и да не се допуска да се дестабилизира държавата и нейните институциите.

Държавният глава подчерта, че се трупа сериозно недоволство в сферите на здравеопазването, образованието и околната среда, като посочи данни, според които преди началото на протестите парламентът се е ползвал с едва около 6 % обществено одобрение.

"Икономическите перспективи в Европа не са добри. Правителството трябва да не допуска нова ескалация, да изпълни поетите ангажименти – незабавни проверки на ЕРП-ата и ДКЕВР, публичност на подписаните договори, намаляване на цената на тока с 8%. Имаме нужда от силен работещ регулатор", добави държавният глава.

Той посочи, че основните цели на КСНС са да се противопостави да бъде експлоатирано социалното напрежение за постигане на политически или корпоративни цели, да се дадат бързи отговори и "да осигурим устойчиво функциониране на функциите".

"Парламентарно представените партии ще откажат мандат за съставяне на правителство. Те трябва да работят до момента на разпускане на парламента, да приемат най-неотложните текстове", настоя Плевнелиев.