Пловдивските лекари отлагат протестите, засега

Мисия Пловдив

26-02-2013, 18:18

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Медиците ще се срещат с шефа на НЗОК

Районната колегия на Българския лекарски съюз Пловдив ще връчи Декларация със спешни мерки за изход от кризата в здравеопазването. Тя ще бъде дадена на председателя на НЗОК д-р Пламен Цеков утре в Районната здравна инспекция. Засега лекарите в Пловдив отлагат протеста си, предаде Радио Пловдив.

„Ще дадем рецептата, институциите са на ход”, заяви лидерът на местната колегия на Българския лекарски съюз д-р Георги Кръстев. На заседание на УС на колегията бе взето решение за спешна среща, на която да се предложи рецепта за справяне с проблемите в системата на здравеопазването.

Исканията на лекарите не са единствно за повече средства, а и за гаранции, че ще получат натрупаните суми по клиничните пътеки. Новата методика, по която работи от тази година Здравната каса, предизвика недоволството на медиците. Според новите изисквания средствата за едно лечебно заведение зависят от броя на лекуваните в него пациенти.

Д-р Георги Кръстев оповести още, че пловдивските лекари няма да избързват с протестите. На срещата, която ще се проведе в РЗИ Пловдив ще присъства председателя на НЗОК д-р Пламен Цеков, във форума са поканени представители на всички колегии от Южен централен район – Стара Загора, Пазарджик, Кърджали, Хасково и Смолян.