Македония почете паметта на Борис Трайковски

Свят

26-02-2013, 20:01

Снимка:

БГНЕС

Автор:

bulgariautre

Всичко от Автора

Днес се навършват 9 години от трагичната гибел на президента на страната

Македония отбелязва девет години от трагичната гибел на македонския президент Борис Трайковски, който загина при самолетна катастрофа над Босна и Херцеговина.

Във връзка с тази трагична годишнина пред бюст-паметника на втория македонски президент, издигнат на алеята на великите македонци на централните гробища в Скопие, бяха поставени венци и цветя от близки и опечалени македонски граждани.

Трайковски е вторият македонски президент след Киро Глигоров. Той е избран през 1999 с подкрепата на управляващата партия на премиера Любчо Георгиевски ВМРО-ДПМНЕ. Самият Трайковски е заместник - външен министър в този кабинет.

Президентският мандат на Трайковски, който започна в края на 1999, съвпадна с важни събития за младата балканска страна. Преди всичко страната трябваше да се справи с последиците от войната в Косово, а по-късно през лятото на 2001 и гражданското неподчинение на албанците, които искаха разширяване на своите права в Македония.

Правителственият самолет се разби на 26 февруари 2004 година край село Хусковичи, недалеч от град Мостар. Самолетът беше открит 24 часа след изчезването му от радарите.

Тогава официалната версия за самолетната катастрофа бе пилотска грешка. При инцидента загинаха, освен президента Борис Трайковски Димка Илкова - Бошкович, Ристо Блажевски и Анита Кришан - Лозановска - всички те членове на президентския кабинет, както и Миле Кръстевски от МВнР, двамата охранители Борис Велинов и Аце Божиновски и пилотите Марко Марковски и Бранко Ивановски.