Не сме меценати и спонсори, нито ходещи такси! Студентски протест днес

Мисия София

27-02-2013, 07:40

Снимка:

Sofiautre

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Студенти излизат на протест срещу вдигането на таксите в СУ

Студенти излизат на протест срещу увеличението на таксите в Софийски университет "Св. Климент Охридски" като те ще се съберат в двора на Ректора и е под наслов "Ние не сме ходещи такси!".

"Ние, Недоволните студенти, искаме да заявим на ръководството на Софийския университет, че категорично сме против взетото на 30 януари 2013 г. решение на Академически съвет за вдигане таксите за всички специалности на Университета с 8% за учебната 2013/2014 година. Смятаме за изключително неморално във време на нарастваща бедност и безработица, най-старият и престижен университет в България да увеличава таксите за образование", заявяват студентите.

"Смятаме за позорно да бъдем третирани като "ходещи такси" от собствения ни университет, в който сме се борили да учим и който би трябвало да защитава конституционното ни право на достъпно държавно образование. Чувстваме и нуждата да Ви припомним, че неведнъж заедно сме бранили образованието в България. Запитваме Ви днес какво пречи да бъдем заедно отново? Ние сме против увеличаването на таксите, защото всяко ново повишение затруднява част от студентите да продължат висшето си образование въпреки техните знания и умения", допълват протестиращите.

Студентите не са меценати или спонсори на строителни кампании, казват още висшистите. Те призовават Академическия съвет да преразгледате решението си и да отмени увеличението на таксите за всички специалности на СУ.

Очаквайте в Sofia utre.bg подробности от мястото на събитието по-късно през деня.


Те са категорични, че няма да останат безпристрастни към това увеличение. "Ние, Недоволните студенти, пристъпваме към протестни действия", категорични са студентите.