Легалното теглене на музика расте

Булевард

27-02-2013, 07:53

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Това се случва за първи път от 14 години

Глобалните продажби на музика на всички носители нарастват за първи път от 1999 г. насам с 0,3% - 12,62 млрд. евро, съобщи Международната федерацията на звукозаписната индустрия (IFPI).

Добрите резултати "са трудно спечелен успех в една индустрия, която успява да се обновява, да се бори и да се преобразува в рамките на десетилетие", заяви Франсис Мур, изпълнителен директор на федерацията, чийто офис се намира в Лондон.

Според Мур легалното качване на музика от сайтове като iTunes на Apple и други нови източници на приходи, най-накрая са започнали да компенсират спада от продажбите на CD.

Приходите от директни продажби през мрежите са нараснали с 9% през 2012 г. или 34% от общите приходи и има 4,3 милиарда законни изтегляния на песни и албуми.

Но според звукозаписната федерация, индустрията все още е изправена пред "препятствия" в интернет ерата.

"Нашите пазари се изкривяват от незаконните и безплатни сваляния на музика", казва Франсис Мур.

"Това е проблем, за решаването на който правителствата имат важна роля като изискват сътрудничество от големите рекламодатели, търсачките, доставчиците на интернет услуги и другите посредници", аргументира се той .

Канадската певица Карли Рей Йепсен води глобалните продажби на сингли през 2012 г. с песента си Call Me Maybe с продадени 12,5 милиона копия, следвана от Gotye и Somebody I Used To Know.

Суперзвездата от Южна Корея Сай се нарежда на трето място, с 9,7 милиона продадени копия, със световния хит Gangnam Style.