Съдът публикува мотивите за оправдателната присъда на Цветелин Кънчев

Крими

27-02-2013, 11:28

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ромски СРС-та оправдаха Дон Цеци

Решението на съда е от 21 ноември 2012 година

Софийски градски съд публикува мотивите към присъдата на Цветелин Кънчев, Христо Върбанов и Димо Димитров по делото за изнудване на бившия шеф на Гражданска защита ген. Никола Николов.

Присъдата бе прочетена на 21 ноември 2012 година, като в нея Софийският градски съд оправда лидера на „Евророма” Цветелин Кънчев, но постанови шест години затвор за Христо Върбанов и конфискация на една четвърт от имуществото. За третия подсъдим Димо Димов, съдът постанови 3 години условна присъда, с пет години изпитателен срок, и глоба от 2000 лева.

В мотивите към присъдата, публикувани на страницата на Софийски градски съд, се посочва: „Налице са елементите от изпълнителното деяние на престъплението, а именно с цел извличане на имотна облага е приложена принуда, която е мотивирала пострадалия да извърши нещо противно на волята му, в резултат на което му е причинена имотна вреда, тъй като е предпочел да даде пари за да не продължава психическия тормоз спрямо него.

Употребена била заплаха за разпространяване на компромати в пресата, както и за определени действия спрямо семейството на Н., изречена с репликата „Ти пари може да нямаш, но имаш деца и внуци”, която именно го е притеснила. Настъпил е противоправен резултат, а именно вреда в големи размери, като предоставената парична сума е събирана от семейството на пострадалия и негови близки приятели. Наличието на пряк умисъл”.

Според съда, по делото не са установени каквито и да е факти, сочещи отправени заплахи към някой от близките на частния обвинител или към него самия.