Посредниците виновни за тока, посочи ги Обвинител №1

Сотир Цацаров пуснал спешни проверки в ЕРП-тата

Съществуването на посредниците е една от основните причини за цената на електроенергията, коментира главният прокурор Сотир Цацаров.

По думите му прокуратурата не може да остане в досегашното си състояние, защото такова поведение на държавното обвинение не помага с нищо на гражданите, а тя трябва да е гарант за законността.

"Темата енергетика не е слизала от страниците и ефира от години. Присъствието на стотици хиляди граждани по улиците показва, как е бил решаван този въпрос в годините", обясни Цацаров.

Според Конституцията прокуратурата следи за спазване на законността, а главният прокурор за дейността на всички останали прокурори. Законът за енергетиката съдържа една глава 6, която е може би най-малко обсъждана, тя е озаглавена "Задължения към обществото". Според закона, разпределението на електрическа енергия е услуга с обществен интерес, поясни Обвинител №1.

"Един проблем става обществено достояние, когато медиите го направят такъв, след това следва проверка, досъдебно производство и един продължителен период, след който следва прекратяване на проверката или на досъдебното производство", обясни главният прокурор.

Сотир Цацаров сподели още, че са разпоредени проверки в ДКЕВР, които са свързани с това дали регулаторът и ЕРП-тата спазват закона и разпоредбите, дали спазват задължението си за ежемесечно – 30-дневно отчитане на потреблението, а и дали се разглеждат всички постъпили жалби от клиенти.

"По отношение на ЕРП-тата: вчера съм издал разпореждане, което предвижда пълна проверка на електроразпределителните дружества за евентуални нарушения и престъпления. Всяко ЕРП ще се проверява от определен екип.

Първи екип ще проверява дружествата от групата на ЧЕЗ, той се ръководи от Роман Василев и се състои от 5 прокурори и данъчни служители.

Втори екип проверява дружествата от групата на ЕВН, ръководител Румен Попов, 5 прокурора и данъчни служители.

Третият екип проверява Енерго-про – 5 прокурори и 5 данъчни служители, Владимир Чавдаров.

Предмет на проверка не е цялостната дейност на ЕРП-ата. Ще се проверяват и сделки между свързани дружества и сделки между дужествата.

Първите резултати от проверката трябва да бъдат готови до 22 март", каза Цацаров.