Прокурори и данъчни тарашат EVN (+)

Мисия Пловдив

27-02-2013, 12:25

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Проверката е под ръководството на окръжния прокурор Румен Попов

По петима прокурори и петима данъчни влизат за проверки в ЕРП-тата в София, Пловдив и Варна. Проверката започна днес от 11:00 часа, обяви на пресконференция главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от електронното издание на Труд.

Веднага след началото данъчните групи ще бъдат подсилени от още хора.

МВР и ДАНС ще подпомагат дейността на проверяващите групи. До 22 март трябва да са готови първите доклади за дейността на дружествата-оператори. Обвинителите ще имат една седмица да си представят докладите и след това ще бъдат представени на медиите.

Предмет на проверка не е цялостната дейност на ЕРП-ата, а разходите за външни услуги, действителността на разходите за външни услуги, разходите по всички договори, с които дружествата имат лиценз. Ще се проверяват и сделки между свързани дружества и сделки между дружествата.

Това не е действие срещу инвеститорите в България, а защита на българските граждани, заяви обвинител номер 1.

Първата група от прокурори и данъчни е ръководена от зам.-градския прокурор Роман Василев. Тя е влязла в ЧЕЗ-България и проверява абсолютно всички фирми около ЕРП-то. Втората група от прокурори и служители на НАП вече проверяват ЕВН в Пловдив. Проверката е под ръководството на окръжния прокурор на града Румен Попов.

Проверката на Енерго Про във Варна се води от окръжния прокурор Владимир Чавдаров.

Цацаров съобщи още, че е внесъл предложение до министъра на икономиката да намали цената на тока.

По-късно през деня от EVN изпратиха своето официално становище по случая. То гласи:

"Днес представители на Окръжна прокуратура Пловдив и на Национална агенция на приходите започнаха проверки в дружества от групата на EVN България в Пловдив. От страна на EVN България беше декларирано пълно съдействие на проверяващите екипи, изпълняващи своите задължения.

Дружеството напомня, че вече е било обект на подобни проверки през 2010 г., когато след посещение на ДАНС в няколко клиентски центъра на дружеството, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране извърши детайлен одит на дейността на дружеството. В резултат на предписанията на този одит EVN България извърши промени, изцяло в съответствие със законовата и регулаторна рамка."