Плащаме местните данъци през интернет

Мисия Пловдив

27-02-2013, 13:35

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Процедурата отнема не повече от 5 минути

От днес пловдивчани вече ще могат да плащат местните си данъци и такси по електронен път чрез сайта на Общината. Това съобщи кметът Иван Тотев. Той посочи, че услугата вече е активна и желаещите могат да покрият старите си задължения, а от първи март ще започне и тазгодишната кампания.

За превода през интернет потребителите няма да плащат допълнителни такси. Ако пък покрият задълженията си за 2013-а до първи април ще ползват 5% отстъпка, заяви Тотев. Той демонстрира как се ползва системата. За да се влезе в данъчния портал е нужен ЕГН на лицето или Булстат на фирмата и ПИН код. Желаещите ще могат да получат своята персонална парола като посетят бюрото за месни данъци и такси. ПИН-ът остава ваш и ще може да се ползва многократно в бъдеще.

При влизане в портала потребителят първо бива информиран с електронна таблица за данъците и таксите, които има да покрива. С натискане на виртуалния бутон „Плащане на задължения” се появява втора таблица. В нея отделните плащания са разделени на главници и лихви и потребителят може да избере с поставяне на отметка в съответните полета кое от всичко желае да плати в този момент. В следващото поле се посочват стандартните данни на потребителя – картата с която, той ще плати – Виза, Борика, Маестро или др. След това отново се пише ПИН-кодът и се натиска бутон „плащане”. С това процедурата приключва.

Плащането не отнема повече от няколко минути. Така ще спестим време и нерви на данъкоплатците. Опашките ще се стопят, хората няма да хабят излишни нерви да дават пари за траснпорт, за паркиране и т.н., изтъкна градоначалникът. Той посочи, че новата система за плащане е изработена от държавната фирма „Информационно обслужване” и не е похарчен и лев от общината за нейното въвеждане. Успоредно с данъчния портал, пловдичани ще могат да платят чрез ПОС терминал или в брой на касите на общината, посочи Тотев.